ДТП. Чи завжди дають штраф при невеликій аварії

16
Сер
2017

Дуже часто водії, яких обвинувачують у вчиненні дорожньо-транспортної пригоди, легковажно розраховують на те, що в суді їм дадуть невеликий штраф, і на цьому все закінчиться. Більше того, частина водіїв ще й переконані, що на судове засідання з’являтися взагалі не обов’язково.

Адвокатська практика показує, що досить часто водії стверджують, що ДТП була легкою, пошкодження автомобілю завдані зовсім незначні, а суд несправедливо застосував санкцію, яка передбачає позбавлення права керувати транспортними засобами.

Якщо в результаті ДТП нікому не завдано травм, усі залишилися живі, то таку автопригоду кваліфікуватимуть як адміністративне правопорушення, за яке передбачена відповідальність у виді штрафу, який може становити 340 грн. або позбавлення водійських прав на рік. Крім цього, винному водію доведеться також додатково сплатити судовий збір, що передбачає постанова суду.

Зверніть увагу, що відповідальність передбачена у виді «або штраф, або позбавлення водійських прав». І нема чіткого розмежування, коли суд повинен застосовувати санкцію у виді штрафу, а коли – позбавлення водійських прав. Суд оцінює усі докази за своїм внутрішнім переконанням. Однак таку оцінку, якою б вона не була, потрібно обов’язково роз’яснити.

У зв’язку із цим, під час судового розгляду, навіть якщо водій визнає свою вину у чиненні ДТП, потрібно відстоювати та доводити позицію, що водійські права вам повинні залишити. Зазвичай, суд хоче щоб адвокат надав документальне підтвердження будь яких даних, у тому числі обставин, що пом’якшують відповідальність. Фактично адвокат повинен юридично переконати суд в необхідності залишити водію водійські права.

Однак не завжди водій, якого обвинувачують у порушенні вимог правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, автомобільних доріг, іншого майна визнає свою вину. В такому випадку адвокат по ДТП повинен зосередитися на доведені відсутності вини такого водія.

Варто зазначити, що часто під час оформлення ДТП, протокол про адміністративне правопорушення складається лише щодо одного водія-учасника ДТП. В такому випадку, в незалежності від того, що водій може не визнавати своєї вини, питання відповідальності інших водіїв-учасників ДТП під час судового розгляду підніматися не буде. Це означає, що навіть, якщо буде доведено, що водій, щодо якого склали адмінматеріал, буде визнаний невинним, стягнути шкоду, отриману в ДТП з або страхової компанії інших учасників аварії, або із самих інших учасників автопригоди буде практично не можливо.

Тому одразу після ДТП, найкраще під час оформлення аварії патрульними поліцейськими, варто попіклуватися про те, щоб в майбутньому можна було не лише захистити себе від адміністративної відповідальності за ДТП, але й можна було б притягнути до відповідальності винного та отримати відшкодування за отримані пошкодження.

Так, як бачимо адвокат по ДТП повинен захищати водіїв не лише під час судового засідання, де розглядатиметься справа, але й безпосередньо одразу після ДТП, та ще до початку судового розгляду.

Потрібно розуміти, що крім адміністративної відповідальності на водія може лягти тягар відшкодування завданої в ДТП шкоди. Так, на сьогодні Верховний Суд України уже створив практику, коли відшкодування шкоди по ДТП може стягуватися безпосередньо із водія, який винний у цій аварії, в обхід страхової компанії. І дійсно, якщо страхова компанія є ненадійною, неплатоспроможною, постраждалі віддають перевагу звертатися до винуватця ДТП з вимогою виплатити завдану шкоду, у тому числі й у судовому порядку.

Адвокат по ДТП може бути корисним як водіям, яких обвинувачують, так і постраждалим в ДТП. Інколи, саме кваліфікована правова підтримка у справах по ДТП може перевернути справу на 180 градусів: коли обвинувачений стане потерпілим, а потерпілий – обвинувачений. Постійна практика по ДТП дозволяє адвокату оперативно реагувати на ситуацію, кваліфіковано відшукувати та отримувати необхідні докази та якісно надавати їх суду і, як результат – позитивне рішення по справі для клієнта.

Юридична компанія АвтоЮрист:
Виїзд адвоката на місце ДТП
Збирання та оцінка доказів
Експертиза при ДТП
Консультація, складання процесуальних документів, адвокат в суді

т. 067 157-24-14, 099 538-60-47, 093 602-83-47