Плата за проїзд автомобільними дорогами великовагових транспортних засобів

23
Тра
2016

З приходом спекотної погоди в Україні знову актуалізується питання руху автомобільними дорогами загального користування великовагових транспортних засобів. Для контролю за дотриманням перевізниками встановлених вагових параметрів крім стаціонарних, на дорогу виводять додаткові пересувні автомобільні ваги.

Згідно вимог Правил дорожнього руху за спеціальними правилами здійснюється рух транспортних засобів та їх составів у разі коли фактична маса становить понад 40т (для контейнеровозів — понад 44 т, на встановлених Укравтодором і Нацполіцією для них маршрутах — до 46 т), навантаження на одиночну вісь перевищує 11 т (для автобусів, тролейбусів — 11,5 т), здвоєні осі — 16 т, строєні — 22 т (для контейнеровозів навантаження на одиночну вісь — 11 т, здвоєні осі — 18 т, строєні — 24 т).

Якщо вагові параметри перевищують вказані в ПДР більш як на 2%, транспортний засіб вважається великоваговим. Для здійснення руху таким автомобілем автомобільними дорогами, вулицями та залізничними переїздами необхідно отримати дозвіл на участь у дорожньому русі транспортних засобів, вагові або габаритні параметри яких перевищують нормативні, що видається перевізникові в поліції, або мати документ про внесення плати за проїзд таких транспортних засобів.

У випадку, якщо при габаритно-ваговому контролі буде виявлено, що великоваговий транспортний засіб здійснює рух без дозволу і перевізник не оплатив рух дорогами загального користування, така плата визначається за пройдену частину маршруту по території України або за частину, яку перевізник має намір проїхати, у разі перевищення нормативу хоча б одного вагового параметру:

до 10 відсотків – у подвійному розмірі;
на 10-40 відсотків – у потрійному розмірі;
більше як на 40 відсотків – у п’ятикратному розмірі.

Якщо уповноважений представник Укртрансбезпеки виявить, що великоваговий транспортний засіб здійснює рух без дозволу і без оплати, щодо порушнику видається Довідка про результати здійснення габаритно-вагового контролю, Акт про перевищення транспортним засобом нормативних вагових параметрів, на підставі якого здійснюється Розрахунок плати за проїзд великовагових транспортних засобів автомобільними дорогами загального користування.

Плата за проїзд великовагового транспортного засобу, що рухався без відповідного дозволу, здійснюється у подвійному розмірі за пройдену частину маршруту по території України.

Сплатити розраховані кошти перевізник повинен протягом 30 днів. Такий же строк відводиться для звернення до суду щодо скасування розрахунку необхідної для оплати суми.

Варто звернути увагу, що розраховується плата у валюті «Євро», однак сплачувати її потрібно у гривні за курсом НБУ на день здійснення такого розрахунку.

Варто також не забувати, що у разі виявлення на стаціонарних або пересувних чи автоматичних зважувальних пунктах порушення правил проїзду великовагових та/або великогабаритних транспортних засобів такий транспортний засіб тимчасово затримується в порядку визначеному законодавством.

Раніше АвтоЮрист повідомляв, що перевізників перевірятимуть на дотримання вагових та габаритних параметрів.

БізнесЮрист
Ліцензування перевезень
Дозвіл на рух негабаритів

Юридичний супровід господарської діяльності, отримання дозвільних документів, у т.ч. для здійснення транспортних перевезень, врегулювання трудових відносин, ведення судових спорів, захист у кримінальних справах, супровід угод, представництво перед державними органами, в судах (у т.ч. оскарження розрахунку плати за проїзд великовагового транспортного засобу) та ін.
Телефонуйте 067 157-24-14, 099 538-60-47 або 093 602-83-47