Нацполіція готується до повернення автоматичної фіксації порушень ПДР

23
Тра
2016

Минулого тижня в комітеті транспорту Верховної Ради України відбулося засідання робочої групи по впровадженню в Україні автоматичної фото та відео фіксації порушень Правил дорожнього руху.

shtrafnye_baly_glyadyk.com.uaУ липні минулого року Верховна Рада прийняла закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху», яким власне і передбачено повернення на українські автомобільні дороги автоматичної фіксації порушень ПДР. Однак ще до сьогодні фіксації порушень ПДР в автоматичному режимі так і не відбувається.

Основною причиною відсутності контролю за порушенням ПДР на дорогах за допомогою спеціальних технічних засобів називають власне відсутність самих технічних засобів, а також підзаконного врегулювання використання таких приладів.

Як повідомив Констянтин Бушуєв, заступник глави та керівник апарату Національної поліції України, в тестовому режимі автоматична фіксація заявиться уже з липня цього року. Повноцінно фіксація повинна запрацювати з 1 вересня. Однак, фахівці розуміють складність процесу, тому усі названі дати є попередніми.

Участь в робочій групі прийняли також спеціалісти з Республіки Польща. Ними було продемонстровано як працює автоматична фіксація порушень ПДР в Польщі. При в Польщі фіксації порушень ПДР в автоматичному режимі власник транспортного засобу отримує повідомлення, що його автомобіль було зафіксовано при порушенні вимог ПДР. Власнику ТЗ потрібно заповнити невелику анкету де вказати, у т.ч. чи перебував він за кермом автомобіля при фіксації порушення, якщо ні, тоді він повинен вказати хто саме керував автомобілем.

Якщо порівнювати із польським досвідом, в Україні притягнення до відповідальності буде відбуватися дещо по іншому. Зокрема одразу штраф накладатиметься на власника транспортного засобу. В Національній поліції не будуть встановлювати хто саме керував автомобілем при фіксації порушення ПДР.

Слід зазначити, що така практика уже визнана Конституційним Судом як неконституційна. Саме тому слід очікувати, що притягнення до відповідальності за порушення ПДР, котрі будуть фіксуватися в автоматичному режимі власників транспортних засобів буде оскаржуватися в судах.

Раніше АвтоЮрист повідомляв про оскарження штрафів за порушення правил дорожнього руху.

Повернення водійських прав
Кримінальні справи по ДТП
Стягнення шкоди

Юридична консультація з питань позбавлення права керувати транспортними засобами, стягнення шкоди, завданої в результаті ДТП, ввезення транспортних засобів в Україну (у т.ч. по Стамбульській конвенції), оскарження транспортного податку, а також щодо отримання дозвільних документів, у т.ч. на здійснення транспортних перевезень, з питань врегулювання трудових відносин, юридичного супроводу господарської діяльності, ведення судових спорів та з інших юридичних питань надається також по телефону:
067 157-24-14, 099 538-60-47 або 093 602-83-47