Депутати дозволили судам позбавляти водійських прав

20
Лип
2015

Верховна Рада прийняла в цілому законопроект №2562 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху».

VOZVRAT_PRAVВ першій редакції проект передбачав, що позбавлення водійських прав буде здійснювати патрульний поліцейський на місці вчинення правопорушення, за яке передбачена відповідна санкція.

Однак, як вбачається з остаточної редакції норми, що передбачають позбавлення прав були дещо змінені. Так, приймати рішення у справах по ДТП та за керування у стані сп’яніння або за відмову пройти огляд на стан сп’яніння залишають судам. В інших випадках, коли санкція за вчинення правопорушення передбачає позбавлення прав і штраф, власне позбавлення права керувати транспортними засобами може застосувати тільки суд, а от накласти штраф за таке правопорушення може й патрульний поліцейський на місці вчинення правопорушення.

Із закону також не вбачається як і хто вирішуватиме накладати штраф поліцейському чи передавати справу до суду для позбавлення прав. Не зрозумілою також залишається процедура оскарження штрафу, накладеного поліцейським за порушення, що передбачає й відповідальність у виді позбавлення прав.

Нагадаємо, що позбавлення права керувати транспортним засобом передбачено за:

1. Створення аварійної обстановки.
2. Невиконання вимог працівників міліції про зупинку транспортного.
3. Виїзд на залізничний переїзд у випадках, коли рух через переїзд заборонено.
4. Вчинення ДТП.
5. Керування транспортним засобом у стані сп’яніння або за відмову від огляду на стан сп’яніння.

Оскільки остаточну редакцію проголосованого депутатами закону ще не опублікували, більш точно проаналізувати прийняті норми можна буде пізніше.

Раніше АвтоЮрист повідомляв про повернення водійських прав в суді.