Отримання страхового відшкодування при ДТП

15
Лип
2015

road_insurВ Україні страхування відповідальності власників транспортних засобів є обов’язковим видом страхування, який покликаний забезпечити відшкодування шкоди, заподіяної життю, здоров’ю та майну потерпілим при ДТП.

Законом встановлюються ліміти страхового відшкодування. Так, за шкоду, завдану майну потерпілих по договору обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів страхова компанія повинна відшкодувати до 100 тис. грн. Якщо шкода завдана життю чи здоров’ю, за таким договором відшкодовується до 200 тис. грн.

Ці виплати здійснюються страховою компанією, в якій застрахував свою відповідальність водій, винний у завданні шкоди.

Страхова компанія здійснює виплату в межах лімітів з вирахуванням розміру франшизи, яку передбачає поліс ОСЦПВВНТЗ.

Франшиза – це частина шкоди, яку страхова компанія не виплачує. Цю частину потерпілий може стягнути з водія, який завдав шкоду. Розмір франшизи закон обмежує, тому вона не може становити більше 2 відсотків від страхової суми.

Франшиза не встановлюється на відшкодування шкоди, завданої життю чи здоров’ю.

Поліс «автоцивілка» повинен містити інформацію про розмір франшизи. Якщо максимальна страхова сума по завданню шкоди майну становить 100 тис., максимальний розмір франшизи не може перевищувати 2000 грн. Франшиза може також становити нуль.

Тобто, якщо шкода завдана в ДТП становить 30 тис. грн., по договору страхування, франшиза – 500 грн., тоді страхова компанія виплатить 29,5 тис. грн., а 500 грн. повинен буде компенсувати винний у ДТП водій.

Після настання страхового випадку водій повинен повідомити страхову компанію про це протягом трьох днів. Якщо водій цього не зробить, страхова компанія повинна виплатити страхове відшкодування, але потім в порядку регресу має право стягнути виплачені кошти з водія, який винний в ДТП.

Сьогодні законодавство передбачає лише один тип полісів обов’язкового автострахування. Однак деякі СК передбачають у договорах страхування умову, що керувати забезпеченим транспортним засобом будуть водії, які мають досвід водіння не менше 3 років. Якщо така норма у договорі присутня, страхова компанія не виплатить шкоду, якщо у винного водія не буде достатнього стажу водіння.

Якщо водій вчинить аварію “незастрахованим” транспортним засобом, шкоду постраждалим повинно виплатити Моторне (транспортне) страхове бюро України (МТСБУ).

МТСБУ також виплачує страхове відшкодування, якщо:
-шкоду заподіяно невстановленим транспортним засобом;
-шкоду заподіяно транспортним засобом, який був викрадений у власника;
-шкоду заподіяно громадянами, які звільнені від обов’язку застрахувати свою відповідальність (учасники бойових дій, інваліди війни, інваліди 1 групи).

Сьогодні багато страхових компаній з різних причин не можуть виконати свої зобов’язання перед страхувальниками. Якщо неплатоспроможну страхову компанію буде визнано банкрутом, по її зобов’язаннях також відповідатиме МТСБУ. Але у цьому разі слід запастися терпінням, пройти певну процедуру. Зазвичай МТСБУ виплачує тільки після визнання СК банкрутом і наявності у постраждалого необхідних документів.

Страхове відшкодування страховою компанією або МТСБУ буде виплачено лише при наявності судового рішення, яке набрало законної сили, котрим буде встановлено винного в ДТП водія.

Якщо шкода, завдана внаслідок ДТП не перевищує 25 тис. грн., винний водій на місці визнає свою провину, водії не перебувають у стані сп’яніння та усі учасники ДТП застрахували свою цивільно-правову відповідальність, не завдано шкоди життю і здоров’ю можна використати т.з. Європротокол. В такому випадку не потрібно викликати ДАІ (поліцію), для страхової компанії не потрібно буде судового рішення, а також винного водія не буде притягнуто до адміністративної відповідальності.

Відповідальність за вчинення ДТП передбачена статтею 124 Кодексу України про адміністративні правопорушення. За вчинення такого правопорушення до водія може бути застосовано позбавлення водійських прав.

Крім цього, якщо водієм, в результаті керування автомобілем буде завдано потерпілому ушкоджень середньої тяжкості, тяжкі ушкодження або наступить смерть потерпілого (потерпілих), водій уже притягатиметься до кримінальної відповідальності, передбаченої статтею 286 Кримінального кодексу України.

Отже, для того щоб отримати страхове відшкодування від страхової компанії, після ДТП необхідно:

  • -Викликати поліцію (ДАІ) для оформлення ДТП;
    -Зателефонувати у страхову компанію і повідомити про настання страхового випадку. Протягом трьох днів подати письмову заяву страховій компанії про страховий випадок;
    -Отримати судове рішення, в якому буде встановлено винного водія;

Страхове відшкодування повинно бути виплачено протягом 15 днів з дня узгодження розміру страхового відшкодування з потерпілим, але не пізніше 90 днів з дня отримання заяви про страхове відшкодування.

За прострочення, невиконання чи неналежне виконання зобов’язання щодо виплати страховки, страхова компанія несе юридичну відповідальність (у т.ч. нараховується пеня за кожний день прострочення виплати).

Раніше АвтоЮрист повідомляв щодо цивільної відповідальності автовласників.

Якщо у Вас виникли труднощі з отриманням відшкодування шкоди при ДТП, телефонуйте (099) 538-60-47, (093) 602-83-47, (067) 157-24-14, або залиште Ваш номер телефону і ми самі Вам передзвонимо!