Суд не заборонив накладати штраф за порушення ПДР на дорозі

29
Тра
2015

Конституційний Суду висловився щодо розгляду справ про притягнення до адміністративної відповідальності за порушення Правил дорожнього руху.

straf_gaiУ прийнятому 26 травня 2015 року Рішенні Суду зазначив, що словосполучення “за місцем його вчинення”, застосоване у положенні частини першої статті 276 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за якою “справа про адміністративне правопорушення розглядається за місцем його вчинення”, вказує на місцезнаходження органу, уповноваженого законом розглядати справу про адміністративне правопорушення у межах його територіальної юрисдикції згідно з адміністративно-територіальним устроєм У країни.

Таким чином, Конституційний Суд України дійшов висновку, що словосполучення “за місцем його вчинення”, яке міститься в положенні частини першої статті 276 Кодексу, визначає адміністративно-територіальну одиницю, на яку поширюється юрисдикція відповідного органу, уповноваженого законом розглядати справу про адміністративне правопорушення.

У своєму рішенні Конституційний Суду не заборонив інспекторам ДАІ в межах їх повноважень складати протокол про адміністративне правопорушення та виносити постанову в справі про адміністративне правопорушення про накладення штрафу на місці вчинення такого правопорушення.

Однак, вважаємо, що це рішення від 26 травня 2015 року N25-рп/2015 може мати вплив на можливі обмеження прав громадян, що передбачає реформа безпеки дорожнього руху.

Нагадаємо, що в Раді підтримали у першому читанні введення автоматичної фіксації порушень ПДР.