В українських водіїв вимагають доплатити за КАСКО

23
Жов
2014

strahovanie_kaskoПротягом 2014 року багато українських автовласників, які застрахували свій транспортний засіб за програмою КАСКО отримали, отримують та не виключено, що ще отримають повідомлення від своїх страхових компаній про необхідність доплатити за договір страхування у зв’язку із знеціненням української гривні та зміні вартості застрахованих транспортних засобів.

Якщо договір страхування укладався у 2013 році в той час як один американський долар прирівнювався до 8 українських гривень, то сьогодні долар рівняється 13 українським гривням, що на 62,5% більше. Тобто, при вартості транспортного засобу у 2013 році 160 тис. грн. та страховому тарифі 5% страховий платіж становив 8 тис. грн. По таких умовах при настанні страхового випадку страхова компанія виплатить до 160 000 грн.

Але сьогодні вартість транспортного засобу та страхова сума уже становить на 62,5% більше, 260 тис. грн. і страховий платіж повинен бути не 8 тис., а 13 тис. грн. У зв’язку з цим страхова компанія пропонує водію доплатити 5 тис.

Безумовно для водія, у і так не найсприятливіший для витрат час, новина про необхідність доплатити кошти застає зненацька. До того ж, як показує практика, багато фінансових компаній (у т.ч. банки і страхові компанії) не завжди повністю розповідають своїм клієнтам усі умови укладених договорів. Тому інформацію про необхідність доплатити страховку водії часто сприймають як безвихідь, так як вважають, що недоплативши, у разі настання страхового випадку не отримають жодної страхової виплати.

Однак це не відповідає дійсності. Перше, варто звернути увагу, що власник транспортного засобу не зобов’язаний доплачувати страховий платіж та, відповідно збільшувати страхову суму. Така вимога страхової компанії насправді є лише пропозицією. Якщо водій не виявить бажання доплатити, тоді при настанні страхового випадку страхова компанія може здійснити страхову виплату пропорційно.

Тобто, якщо автомобіль застраховано на 160 тис. грн. (саме такою була вартість авто, коли укладався договір КАСКО), його вартість на момент настання страхового випадку (наприклад, ДТП) становить 260 тис., а вартість ремонту становить 80 тис. то страхова компанія виплатить трішки менше 50 тис. грн. (мінус франшиза). Вартість ремонту становить 31% від дійсної вартості транспортного засобу, тому страхова виплата буде 31% від суми, на яку застраховано автомобіль.

Саме тому пропонується збільшити страхову суму, доплативши страховий платіж.

Але пропорційна виплата може мати місце тільки тоді, коли страховий договір містить відповідні пункти, котрі передбачають, наприклад, те, що вартість автомобіля прив’язується до валютного курсу, відбувається значне коливання курсу валют (повинно бути зазначено % такого коливання, при перевищенні якого може бути застосована «пропорція») тощо. Якщо ж відповідних застережень договір не містить, тоді відмова страхової компанії у повній виплаті страхового відшкодування є неправомірною і Вам варто відстоювати свої інтереси, у т.ч. й в судовій інстанції.

Тому, отримавши вимогу від страхової компанії про доплату не спішіть одразу ж платити. Для початку рекомендуємо уважно ознайомитися із Вашим договором страхування КАСКО, зважити усі ризики, проконсультуватися із спеціалістом і прийняти зважене розумне рішення.

З повагою, партнер юридичної фірми B.Glyadyk & Partners,
автоюрист Богдан Глядик

Юридична фірма «Б.Глядик і партнери» надає послуги із автострахування, співпрацюючи із надійними страховиками. У нас Ви отримаєте професійну правову консультацію з питань автострахування, а також придбаєте якісний страховий продукт від світового лідера страхування