Прийняті зміни щодо автоматичної фіксації порушень Правил дорожнього руху

16
Січ
2014

Власники транспортних засобів будуть притягатися до відповідальності за порушення Правил дорожнього руху, навіть якщо вони не перебувати у своєму автомобілі під час вчинення правопорушення.

big8wx9hbykcm35qd1fnpo4jr27gu0zti6asvleСьогодні у Верховній Раді прийнято поправки до законодавства щодо відповідальності за адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі.

Законом передбачено впровадження фото – і відео фіксації в автоматичному режимі наступних порушень Правил дорожнього руху:

  • Перевищення дозволеної швидкості руху ,
  • Проїзд на заборонний сигнал світлофора;
  • Порушення встановленої для транспортних засобів заборони рухатися тротуарами чи пішохідними доріжками;
  • Виїзд на смугу зустрічного руху;
  • Порушення правил руху через залізничні переїзди.

Законом передбачено, що адміністративну відповідальність за адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, що зафіксовані в автоматичному режимі (за допомогою технічних засобів, що дозволяють здійснювати фотозйомку і/або відеозапис без участі оператора), несе особа, за якою зареєстровано транспортний засіб.

У разі, якщо транспортний засіб зареєстровано за підприємством, установою, організацією, до адміністративної 4A0-100 відповідальності притягається особа, яка керувала транспортним засобом у момент вчинення адміністративного правопорушення.

Одночасно закон передбачає, що вищезазначені особи не підлягають адміністративній відповідальності, якщо доведуть, що транспортний засіб або його номерний знак вибув з їх володіння внаслідок протиправних дій інших осіб або що у момент вчинення правопорушення таким транспортним засобом керувала інша особа.

Закон передбачає, що за зафіксовані в автоматичному режимі правопорушення може бути накладений мінімально можливий розмір штрафу.

Закон також передбачає досить цікаве (на думку АвтоЮриста) нововведення. Так, у разі, якщо особа протягом п’яти днів з дня отримання постанови про накладення штрафу по справі про адміністративне правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, яке зафіксовано в автоматичному режимі, сплатить п’ятдесят відсотків штрафу, визначеного у такій постанові, постанова вважається виконаною.