Керувати автомобілем у стані сп’яніння стане дорожче і цінніше

29
Кві
2013

Міжнародний досвід забезпечення безпеки на дорогах свідчить, що одним з найпростіших способів примусити водіїв дотримуватися вимог Правил дорожнього руху є розроблення системи ефективного покарання їх. Саме так зазначено у пояснювальній записці до законопроекту №0890.

news_28032012_43101Підготовлено до другого читання текст законопроекту “Про внесення змін до статті 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння”.

Законопроектом передбачається збільшення штрафів за керування транспортним засобом у стані сп’яніння, відмову від проходження медичного огляду на стан сп’яніння.
Пропонується встановити штрафи за вчинення зазначеного правопорушення у розмірі від 3400 грн. до 5950 грн.

Також при повторному вчиненні правопорушення законопроектом вводиться можливість застосування оплатного вилучення транспортного засобу як додаткового стягнення при адміністративному арешті та громадських роботах.

Одночасно терміни позбавлення прав залишаються у тих же рамках.

Нагадуємо, що згідно статті 130 КУпАП передбачено, що за керування автомобілем у стані сп’яніння або за відмову від проходження медичного огляду на встановлення стану сп’яніння передбачено позбавлення права керування транспортним засобом на строк від одного до двох років. За вчинення повторного протягом року правопорушення передбачено позбавлення водійських прав строком від двох до трьох років з оплатним вилученням автомобіля або без вилучення авто. Якщо ж протягом року правопорушення буде вчинено більше двох разів, для водіїв передбачено позбавлення права керування транспортними засобом на строк до десяти років з обов’язковим оплатним вилученням транспортного засобу.