Мінінфраструктури розробляє законопроект, який посилює вимоги до автомобільних перевезень

20
Бер
2013

В Україні хочуть посилити вимоги до автобусних і вантажних перевезень. Як стало відомо, в Міністерстві інфраструктури розробили законопроект “Про автомобільний транспорт” і планують зобов’язати перевізників обладнати автобуси тахографами, обмежувачами швидкості і ременями безпеки. У компаніях скаржаться, що далеко не всі машини можна переобладнати. Щоб окупити витрати на переоснащення, перевізники добиваються введення вільного тарифоутворення, що може призвести до подорожчання їх послуг.

Цього року може бути ухвалений новий закон “Про автомобільний транспорт” – це передбачено в національному плані дій на 2013 рік з впровадження програми економічних реформ Президента на 2010-2014 роки. Документ вже розробляють в Міністерстві інфраструктури. Закон планується затвердити до кінця літа.

Існуючі правила роботи на ринку автоперевезень мають бути доповнені нормами, прийнятими в ЄС. Зокрема, мова йде про посилення заходів безпеки перевезень пасажирським і вантажним автотранспортом. Так, ременями безпеки пасажирів і водія мають бути обладнані всі автобуси, окрім тих, що працюють на міських і приміських маршрутах. У законопроекті також містяться вимоги щодо використання шин в зимовий період і у разі виконання рейсів по гірських дорогах або дорогах з постійним утворенням ожеледі.

Передбачено, що пристрої обмеження швидкості мають бути у вантажних автомобілів (з повною масою понад 3,5 т і датою першої реєстрації в Україні після 1 січня 2008 року), автобусів (з датою першої реєстрації в Україні після 1 січня 2008 року) і автобусів спеціалізованого призначення, призначених для перевезення школярів. Завдяки цим пристроям максимальна швидкість вантажних автомобілів не повинна перевищувати 90 км/год, автобусів – 100 км/год, а автобусів для перевезення школярів – 70 км/год. Обмежувачі не обов’язкові в громадському і комунальному транспорті, в автобусах з конструкційною максимальною швидкістю менше 100 км/год і вантажівках з максимальною швидкістю менше 90 км/год. Правила не розповсюджуються на машини Збройних сил, цивільної оборони, організацій з підтримки громадського порядку, пожежних підрозділів та інших служб екстреного виклику.

vaap.org.ua