Змінено порядок видачі свідоцтва про допуск ТЗ до перевезення товарів під митними печатками

11
Січ
2013

По-новому прописані порядок заповнення свідоцтва про допуск та умови допуску ТЗ до перевезень товарів під митним печатками і пломбами на умовах Конвенції про міжнародне перевезення вантажів із застосуванням книжки МДП.

Cьогодні, 11.01.2013 р., набув чинності Порядок видачі свідоцтва про допуск дорожнього транспортного засобу до перевезення товарів під митними печатками і пломбами, затверджений наказом Мінфіну від 09.10.2012 р. № 1064.

Порядок розроблено з метою визначення послідовності дій посадових осіб митних органів під час видачі свідоцтва про допуск механічного дорожнього транспортного засобу (далі – ДТЗ), причепа, напівпричепа, призначеного для його буксирування таким транспортним засобом (далі – ТЗ), власник якого здійснює автоперевезення на умовах Митної конвенції про міжнародне перевезення вантажів із застосуванням книжки МДП 1975 року (далі – Конвенція МДП), до перевезення товарів під митними печатками і пломбами.

Згідно з документом свідоцтво про допуск видається тільки на ТЗ, вантажні відділення яких відповідають міжнародним технічним вимогам, визначеним у додатку 2 до Конвенції МДП (далі – міжнародні технічні вимоги). Якщо ж митними органами виявлено, що ТЗ, на яке видано свідоцтво про допуск, не відповідає міжнародним технічним вимогам, – митне забезпечення на вантажне відділення може бути накладено лише після приведення його у відповідність з міжнародними технічними вимогами.

У випадку, якщо основні характеристики ТЗ були змінені, то свідоцтво про допущення цього ТЗ втрачає силу, а ТЗ підлягає процедурі нового допуску.

Свідоцтво про допуск видається митним органом видачі власнику ТЗ протягом одного робочого дня (але не пізніше наступного робочого дня) після надання повного пакета документів і подання ТЗ до огляду.

Наявність свідоцтва про допуск є обов’язковим для перевезення товарів під митними печатками і пломбами ТЗ, власник якого здійснює автоперевезення на умовах Конвенції МДП. При цьому термін дії свідоцтва про допущення – два роки з дня його оформлення.

Присвоєння свідченням про допущення реєстраційного номера та ведення електронного журналу здійснюються за допомогою Єдиної автоматизованої інформаційної системи митних органів.

Порядок встановлює, що оригінал свідоцтва про допущення і завірений комплект фотографій або креслень (малюнків) повинні супроводжувати дорожній ТЗ.

Відзначимо, що на відміну від раніше діючого Порядку, у новому документі прописані порядок заповнення свідоцтва про допуск та умови допуску ТЗ до перевезень товарів під митним печатками і пломбами на умовах Конвенції про міжнародне перевезення вантажів із застосуванням книжки МДП (Конвенція МДП) 1975 року.

У зв’язку з набранням чинності наказу № 1064 втратив чинність наказ Держмитслужби від 27.01.2011 р. № 59 «Про затвердження Порядку видачі свідоцтв про допущення дорожнього транспортного засобу до перевезення товарів під митними печатками і пломбами».

jurliga.ligazakon.ua