Придбання автомобіля по «генеральній» довіреності

24
Кві
2012

Вирішили придбати автомобіль? Знайомі порадили щоб вийшло дешевше, оформити по «генеральній довіреності»? А на скільки така угода виявиться дешевше? Давайте аналізувати.

Не будемо виясняти причини виникнення бажання покупця отримати автомобіль шляхом отримання «генеральної довіреності». Давайте розберемося із тими «підводними каменями», які можуть чекати Вас з таким авто.

Законодавство України не передбачає такого терміну як «генеральна довіреність», «генеральне доручення».

Відповідно до частини 3 статті 244 Цивільного Кодексу (далі – ЦК) довіреністю є письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами. Як бачимо, таке визначення не передбачається перехід права власності на об’єкт, що відчужується, а тільки представництво. Так, згідно статті 665 ЦК договір купівлі-продажу передбачає, що одна сторона (продавець) передає або зобов’язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов’язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму. Саме за таким право чином відбувається перехід права власності на автомобіль. Стаття 237 ЦК чітко передбачає, що представництво – це правовідношення, в яких одна сторона має право вчиняти певні дії від імені другої сторони, яку вона представляє. Отже оформляючи «генеральну довіреність» на автомобіль, Ви отримуєте автомобіль тільки для користування і розпорядження, але ніяк не у власність. При «продажу» автомобіля за генеральною довіреністю ніякої купівлі-продажу не відбувається і тому власником автомобіля залишається продавець.

При здійсненні такої угоди Вам необхідно розуміти, що особа, яка передає автомобіль для користування і розпорядження згідно довіреності може в будь-який час відповідно до п.2 ч.1 ст.248 ЦК скасувати доручення. У такому випадку Ви будете зобов’язані повернути довіреність і, відповідно, автоматично позбавляєтеся законного права керування придбаним автомобілем. У Вас залишається право в судовому порядку визнавати договір купівлі-продажу автомобіля дійсним, проте це не завжди реально, так як свої вимоги у позові необхідно буде обґрунтовувати достатніми доказами.

Варто знати, що довіреність втрачає силу і в разі смерті особи, яка видала довіреність, оголошення її померлою, визнання її недієздатною або безвісти відсутньою. А після цього спадкоємці, опікуни мають законні підстави повернути транспортний засіб, якй належав померлому, недієздатному на праві власності.

Зверніть також увагу, що справжній власник автомобіля (а таким, як ми уже розібралися буде «продавець») може автомобіль передати у заставу, на такий автомобіль може бути накладено арешт, на нього може бути звернене грошове стягнення, а також його може бути конфісковано за дії і зобов’язання реального власника.

Варто розуміти і те, що у випадку смерті покупця, визнання його недієздатним, доручення втрачає юридичну силу і спадкоємці такого покупця не матимуть жодного права на автомобіль яким користувався за дорученням спадкодавець-покупець.

Врахуйте також термін довіреності. Якщо термін, на який видана довіреність спливає, необхідно знову шукати реального власника, щоб він ще раз дозволив користуватися та розпоряджатися автомобілем. А у Випадку коли Ви захочете відчужити автомобіль то, по-перше, можете надати довіреність новому покупцю тільки на строк дії довіреності наданої Вам, а по-друга, реальний власник автомобіля матиме право вимагати від Вас повернення суми, отриманої Вами від відчуження його ж автомобіля.

Давайте уявимо, що Ви стали учасником ДТП. Однозначно винен у пригоді інший її учасник. Його відповідальність не застрахована і він відмовляється від відшкодування Вам шкоди завданої внаслідок ДТП. В такій ситуації, Ви не зможете звернутися до винуватця від свого імені із судовим позовом про відшкодування шкоди. Необхідно буде знову шукати реального власника і отримувати ще одне доручення, на ведення справи у суді.

А якщо на посту ДАІ Вам скажуть, що автомобіль у розшуку, його заберуть і навіть не питатимуть Вашої думки.

Як бачимо підстав для відмови від такого придбання автомобіля є не мало. Приведений вище перелік не є вичерпним. Приймаючи рішення придбати автомобіль, оформивши «генеральне доручення» зважте спочатку усі «ЗА і «ПРОТИ». Сплативши одноразово витрати за реєстрацію автомобіля, на оплату податку Ви отримаєте гарантію, що автомобіль належатиме саме Вам.

Залишилися питання? Телефонуйте 067 157-24-14, 093 602-83-47 або 099 538-60-47 і АвтоЮрист надасть кваліфіковану консультацію.