Європротокол

24
Кві
2012

19 вересня 2011 року в силу вступив закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дорожньо-транспортних пригод та виплат страхового відшкодування”, за яким в Україні був впроваджений Європротокол.

Цей Закон передбачає введення спрощеної системи оформлення ДТП, що спричинили незначну шкоду за спільним повідомленням водіїв з можливістю не викликати співробітників ДАІ.

Згідно вказаного щакону до ст. 124 КУпАП було додано примітку такого змісту: «Особа, цивільно-правова відповідальність якої застрахована, звільняється від адміністративної відповідальності за порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, за умови, що учасники дорожньо-транспортної пригоди скористалися правом спільно скласти повідомлення про цю пригоду відповідно до Закону України “Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів». Водії отримали можливість при незначних ДТП скористатися, т.з. європротоколом.

Як бачимо, скориставшись європротоколом водії перебувають у виграшній ситуації: ДАІ не викликають, відповідальність не настає, економиться час, кошти. Так, санкція статті 124 КУпАП передбачає крім штрафу, позбавлення водійських прав на строк від 6 до 12 місяців. Варто також звернути увагу, що за оформленим європротоколом відшкодування страховою компанією витрат потерпілій стороні відбувається протягом 15-90 днів.

Проте, зверніть увагу, що скористатися можливістю оформити європротокол зможуть не усі водії. Для цього необхідно щоб співпадали декілька умов. Так, 1) у всіх учасників ДТП повинен бути поліс обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності, 2) в учасників ДТП не повинно бути претензій щодо стану алкогольного чи наркотичного сп’яніння один до одного, 3) визнання одним з учасником своєї вини, а також 4) відсутність потерпілих в наслідок ДТП, 5) при оформленні європротоколу розмір страхових виплат за отриману потерпілим шкоду не може перевищувати затверджених Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг за поданням Моторно-транспортного страхового бюро України максимальних розмірів.

У разі оформлення документів за європротоколом, розмір страхової виплати за шкоду, заподіяну майну потерпілих, не може перевищувати максимальних розмірів. Такі розміри затверджені Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг (Держфінпослуг) за поданням Моторно-транспортного страхового бюро України (МТСБУ). У 2017 році така максимальна сума виплат становить 50 тисяч гривень. Інформації, що ця сума планується збільшуватися, поки що нема.

Про те є й свої недоліки. Як уже вказувалося вище, при оформлення європротоколу розмір страхових виплат – обмежений, і становить, на сьогодні, 50 тис. грн. Проте, на місці ДТП важко реально оцінити отриману шкоду без огляду автомобіля спеціалістом. Так водії можуть бачити зовнішні пошкодження, але аж ніяк не приховані, внутрішні пошкодження, які тягнуть за собою значні витрати, які можуть перевищити згадане обмеження.

Існує ризик, що страхові компанії користуватимуться незнанням, недотримання водіями правил оформлення європротоколів і відмовлятимуть у виплаті відшкодувань при наявності таких підстав. Хоч, якщо відверто у нашій практиці таких випадків не зустрічалося. А по всіх європротоколах, в оформленні яких допомагали наші юристи, усі виплати були здійснені повністю.

Для того щоб уникнути непередбачених і, головне, неприємних ситуацій рекомендуємо ознайомитися і основними нормативними актами, що регулюють застосування європротоколу:
1) ЗаконУкраїни “Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальностівласників наземних транспортних засобів”;
2) Інструкціящодо заповнення Повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду;
3) Інформаційно – роз’яснювальніматеріали щодо Повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду (Європротокол).

Важливим фактом вчасного та повного відшкодування отриманої шкоди є також виважений підхід до автострахування. Обирайте дійсно надійну страхову компанію.

Дивіться також про особливості розслідування кримінальних справ при ДТП.

Адвокат по ДТП т. 067 157-24-14, 093 602-83-47, 099 538-60-47