Водіїв масово штрафуватимуть за смугу громадського транспорту

11
Лют
2021

За рух смугою громадського транспорту передбачене адміністративне покарання у виді штрафу – 510 грн. Патрульні поліцейські інколи патрулюють і виловлюють таких порушників. Однак багато водіїв уникає відповідальності, так як патрульний автомобіль видно з далека (проблискові маячки здають) і є можливість на місцях патрулювання не попастися. Крім цього, екіпаж патрульної поліції не може одночасно спостерігати за усіма та ще й виловлювати автомобілі, які в останній момент покинули смугу транспорту.

Однак, уже з найближчого понеділка ситуація може змінитися. В Києві починають працювати камери автоматичної фіксації порушень ПДР, які будуть відстежувати рух по смугах громадського транспорту.

Сьогодні, окрім автомобілів власне громадського транспорту (маршрутки, тролейбуси), рух по такій смузі дозволено велосипедистам і автомобілям таксі, які легально здійснюють свою діяльність (Автомобілі UBER, UKLON, BOLT тощо – нелегальні перевізники). Крім цього, при виконанні невідкладних службових завдань, з увімкненими проблисковими маячками, рух по смузі для громадського транспорту дозволено й автомобілям швидкої медичної допомоги, пожежникам та автомобілям патрульної поліції.

Смуга для руху маршрутних транспортних засобів позначається відповідним дорожнім знаком (5.11). Окрім руху, на такій смузі забороняється і стоянка зупинка транспортних засобів. Однак, є виключення: якщо необхідно здійснити посадку або висадку пасажирів (те, що водій чекатиме доки пасажир підійде – не виправдання).

Важливим є те, щоб це дійсно була смуга. Тобто повинна бути розмітка, яка дає водію об’єктивну можливість ідентифікувати межі такої смуги.

Оскільки камери працюватимуть в автоматичному режимі, тому правила оплати таких штрафів такі ж як і при фіксації швидкості такими камерами. Юридично: протягом 10 днів після отримання постанови можна оплатити половину штрафу, протягом 30 днів – повний штраф. Далі виконавча служба, подвійний штраф і виконавчий збір. Не варто забувати, що виконавча служба одразу ж блокує банківські карти боржника, навіть, якщо борг в 1000 грн. Фактично: половину розміру штрафу можна сплатити протягом 10 днів з дня правопорушення. Систему зробили так, що нікого не цікавить чи ви отримували паперову постанову (що є офіційним документом) та й взагалі чи таку постанову направляли. Система відраховує 10 днів з дня вчинення правопорушення. Підозрюю, що розраховано на те, що водії не будуть скаржитися за невеликі суми.

Рекомендую періодично (хоча б один раз в тиждень) перевіряти інформацію по своєму автомобілю через електронний кабінет водія. До речі, до відповідальності притягається не водій, який перебував за кермом в момент порушення, а власник автомобіля, на якому вчинено порушення. Тому, якщо ви колись давно “продали” автомобіль по дорученню, цілком реально, що штрафи за порушення, вчинені на цьому автомобілі будуть нараховуватися вам (з усіма негативними наслідками по обов’язку їх сплати, блокуванню банківських карт тощо).

Раніше АвтоЮрист розповідав все про автоматичну фіксацію порушень ПДР.

Виїзд адвоката на місце ДТП
Адміністративні ДТП (ст. 124 КУпАП)
Кримінальні справи ДТП (ст. 286 КК)

Юридична консультація адвоката по ДТП, ✔ виїзд адвоката на місце ДТП, ✔ розслідування ДТП, ✔ підготовка документів в поліцію, в суд, позовна заява, апеляційна скарга, касаційна скарга ✔ захист у кримінальному провадженні по ст. 286 КК (ДТП з потерпілими), ✔ участь у слідчих діях (огляд місця ДТП, допит, обшук, обрання запобіжного заходу, слідчий експеримент, експертиза по ДТП тощо), ✔ справи про повернення водійських прав, ✔ справи про стягнення матеріальної і моральної шкоди та ін.

Телефонуйте: 067 157-24-14 (після 20.00 – Viber, WhatsApp, Telegram), 093 602-83-47

Слідкуйте за нашими публікаціями, підписуйтеся на нас у соціальних мережах: Facebook, Instagram, Twitter і канал YouTube, а також на наш Telegram-канал

Використання матеріалів з сайту GLYADYK.COM.UA для використання в публікаціях дозволяється лише за наявності прямого активного посилання на джерело