ДТП з потерпілими: на скільки визначальний висновок експерта

5
Січ
2021

Висновок експерта у справі по ДТП з потерпілими зазвичай має для суду надважливе значення. Для суду часто достатньо висновку експерта щоб прийняти для себе рішення по конкретній кримінальній справі. Скільки б адвокат не розповідав в подальшому про інші версії, недопустимість доказів сторони обвинувачення, наявність доказів у сторони захисту, для суду залишається визначальним саме висновок експерта.

Саме тому адвокат в кримінальних справах по ДТП з потерпілими повинен особливу увагу звертати на збирання даних, які у т.ч. можуть бути використані для проведення судових експертиз під час розслідування справи по ДТП.

Щодо збирання доказів, див. також “Докази на місці ДТП

Однак, останнім часом спостерігається позитивна тенденція (поки що не так часто як хотілося б; дуже важливо щоб адвокат по ДТП займав процесуально правильну позицію на всіх стадіях кримінальної справи по ДТП), коли суди починають розглядати справи повно, всебічно і неупереджено та формують свої рішення на повній оцінці справи. Сприяє в цьому й Верховний Суд, який своїми висновками формує певні правові позиції по типових справах.

По одній із кримінальних справ по ДТП з потерпілими, водія звинуватили в недотриманні вимог п. 13.3 ПДР (Під час обгону, випередження, об’їзду перешкоди чи зустрічного роз’їзду необхідно дотримувати безпечного інтервалу, щоб не створювати небезпеки для дорожнього руху) та п. 10.1. ПДР (Перед початком руху, перестроюванням та будь-якою зміною напрямку руху водій повинен переконатися, що це буде безпечним і не створить перешкод або небезпеки іншим учасникам руху.), наслідком чого став наїзд на пішохода, отримання останнім тяжких травм, що призвело до смерті.

Суди першої та апеляційної інстанції визнали водія винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України. Основними доказами вини водія стали протоколи проведених слідчих експериментів (до речі, при правильній підготовці, під час проведення слідчого експерименту, у водія, якого підозрюють у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 286 КК, є реальний шанс подати ту інформацію, яка буде корисна для його захисту; разом з цим, без підготовки до слідчого експеримент у слідчих є всі шанси отримати позитивний результат для успішного звинувачення водія і притягнення його до кримінальної відповідальності) і висновки судових експертиз по ДТП (саме висновки, які отримані в т.ч. під час слідчих експериментів, стали визначальними доказами).

Переглядаючи зазначену справу, Верховний Суд зазначив, що суди попередніх інстанцій не з’ясували суті змісту інкримінованих водію конкретних порушень ПДР, а також не дослідили механізм отримання потерпілим травм. Відповідно, не дослідивши достатньо механізм ДТП, суд не надав оцінки висновкам експертиз щодо їх узгодженості із реальними обставинами ДТП.

Таким чином Верховний Суд вироки попередніх судових інстанцій скасував та направив справу на новий розгляд.

Раніше адвокат по ДТП Богдан Глядик розповідав про кримінальну відповідальність пішохода.

Виїзд адвоката на місце ДТП
Адміністративні ДТП (ст. 124 КУпАП)
Кримінальні справи ДТП (ст. 286 КК)

Юридична консультація адвоката по ДТП, ✔ виїзд адвоката на місце ДТП, ✔ розслідування ДТП, ✔ підготовка документів в поліцію, в суд, позовна заява, апеляційна скарга, касаційна скарга ✔ захист у кримінальному провадженні по ст. 286 КК (ДТП з потерпілими), ✔ участь у слідчих діях (огляд місця ДТП, допит, обшук, обрання запобіжного заходу, слідчий експеримент, експертиза по ДТП тощо), ✔ справи про повернення водійських прав, ✔ справи про стягнення матеріальної і моральної шкоди та ін.

Телефонуйте: 067 157-24-14 (після 20.00 – Viber, WhatsApp, Telegram), 093 602-83-47

Слідкуйте за нашими публікаціями, підписуйтеся на нас у соціальних мережах: Facebook, Instagram, Twitter і канал YouTube, а також на наш Telegram-канал

Використання матеріалів з сайту GLYADYK.COM.UA для використання в публікаціях дозволяється лише за наявності прямого активного посилання на джерело