Судовий збір за оскарження штрафу за порушення ПДР знову можуть скасувати

8
Вер
2020

У Верховній Раді зареєстрували законопроект, який повинен звільнити від необхідності сплачувати збір за звернення до суду при оскарженні постанови патрульного поліцейського, винесеної за порушення ПДР.

Нагадаю, що весною цього року, Верховний Суд виніс рішення, яким фактично встановив судовий збір при оскарженні штрафів за порушення Правил дорожнього руху.

До цього рішення, попри не зовсім чітке законодавство водії звільнялися від необхідності сплати збору на підставі статті 288 Кодексу про адміністративні правопорушення, а також згідно іншого рішення ВС.

Однак, тепер же водіїв змушують платити збір за оскарження штрафів. І платити потрібно не тільки при першому зверненні, але й за подання апеляційної чи касаційної скарги.

Станом на сьогодні, за звернення до суду першої інстанції із скаргою про оскарження постанови про накладення адміністративного стягнення за порушення у сфері безпеки дорожнього руху, розмір судового збору становить 420 грн.

За оскарження рішення першого суду, при подачі апеляційної скарги, судовий збір становить 150% від розміру “першого збору”, тобто 630 грн.

Для того щоб скаргу на штраф розглядав сам Верховний Суд, потрібно сплатити 200% “першого збору” – 840 грн.

Якщо врахувати, що середній розмір штрафів за порушення ПДР коливається в межах 255-510 грн., то судовий збір, по відношенню до такого штрафу буде або більшим, або приблизно однаковим розміру штрафу.

Багатьох водіїв, необхідність платити збір, стримує від звернення до суду із скаргою на штраф. Часто зловживають цим і самі поліцейські, які накладають штраф за порушення ПДР, розуміючи, що їхнє рішення швидше за все оскаржувати не будуть.

І ось, у Верховній Раді зареєстрований законопроект, який повинен скасувати судовий збір при зверненні до суду зі скаргою на постанову патрульного поліцейського про накладення на водія штрафу за порушення ПДР.

Коли буде прийнятий закон, поки що не зрозуміло.

Раніше АвтоЮрист розповідав історію судового збору.

Виїзд адвоката на місце ДТП
Адміністративні ДТП (ст. 124 КУпАП)
Кримінальні справи ДТП (ст. 286 КК)

Юридична консультація адвоката по ДТП, ✔ виїзд адвоката на місце ДТП, ✔ підготовка документів в поліцію, в суд, позовна заява, апеляційна скарга, ✔ захист у кримінальному провадженні по ст. 286 КК (ДТП з потерпілими), ✔ участь у слідчих діях (огляд місця ДТП, допит, обшук, обрання запобіжного заходу, слідчий експеримент, експертиза по ДТП тощо), ✔ справи про повернення водійських прав, ✔ оскарження штрафів за порушення ПДР, ✔ справи про стягнення матеріальної і моральної шкоди та ін.

Телефонуйте: 067 157-24-14 (після 20.00 – Viber, WhatsApp, Telegram), 093 602-83-47, 095 120-42-32

Слідкуйте за нашими публікаціями, підписуйтеся на нас у соціальних мережах: Facebook, Instagram, Twitter і канал YouTube, а також на наш Telegram-канал

Використання матеріалів з сайту GLYADYK.COM.UA для використання в публікаціях дозволяється лише за наявності прямого активного посилання на джерело