ДТП з пішоходами – відповідають водії

30
Лип
2020

Минулих вихідних, на Бориспільській трасі (єдиній в Україні де дозволена швидкість 130 км/год) в темну пору доби, в дощ, нетверезий пішохід, перебігаючи дорогу в недозволеному місці потрапив під автомобіль. В середу, на харківщині, жінка, в темну пори доби, перебігаючи дорогу в недозволеному місці потрапила під колеса автомобіля швидкої медичної допомоги , який рухався з увімкненими проблисковими маячками. В обох випадках пішоходи загинули.

Що в першому випадку, що в другому, слідчими відкрито кримінальне провадження по ч. 2 ст. 286 КК України, яка передбачає відповідальність за порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило смерть потерпілого. За таке кримінальне правопорушення передбачена кримінальна відповідальність у виді позбавлення волі до 8 років.

Як видно безпосередньої із статті 286 КК, якою передбачена кримінальна відповідальність за ДТП з потерпілими, до відповідальності притягується саме водій автомобіля.

І як би абсурдно це не звучало, але обом водіям із зазначених вище ДТП може реально загрожувати кримінальна відповідаль (що водію з Бориспільської траси, що водію автомобіля швидкої меддопомоги, що рухався із увімкненими проблисковими маячками).

Навіть, якщо пішохід переходить дорогу у недозволеному місці, водій несе відповідальність, якщо здійснив наїзд на цього пішохода, за умови, що у нього була технічна можливість уникнути такого наїзду.

Що важливо при розслідуванні справи по ДТП на Бориспільській трасі: чи обрав водій безпечну швидкість в умовах недостатньої видимості (темна пора доби, дощ).

Чит. також: Безпечна швидкість та відповідальність за її перевищення.

Те ж питання буде й до водія автомобіля ШМД, який має право відступати від вимог ПДР за умови забезпечення безпеки для інших учасників руху.

І здавалося б в таких очевидних випадках (пішохід перебігає дорогу в недозволеному місці, в темному одязі, в темну пору доби, в дощ) вина водія повинна була б виключатися автоматично. Однак, навіть в таких випадках слідство перевіряє дотримання водієм вимог ПДР. І у випадку, якщо буде встановлено, що водій, при дотриманні вимог ПДР міг уникнути наїзду, але не зробив цього через порушення ПДР, такий водій притягається до кримінальної відповідальності.

Раніше адвокат по ДТП розповідав до чого швидкість в ДТП з наїздом на пішохода.

Виїзд адвоката на місце ДТП
Адміністративні ДТП (ст. 124 КУпАП)
Кримінальні справи ДТП (ст. 286 КК)

Юридична консультація адвоката по ДТП, ✔ виїзд адвоката на місце ДТП, ✔ підготовка документів в поліцію, в суд, позовна заява, апеляційна скарга, ✔ захист у кримінальному провадженні по ст. 286 КК (ДТП з потерпілими), ✔ участь у слідчих діях (огляд місця ДТП, допит, обшук, обрання запобіжного заходу, слідчий експеримент, експертиза по ДТП тощо), ✔ справи про повернення водійських прав, ✔ оскарження штрафів за порушення ПДР, ✔ справи про стягнення матеріальної і моральної шкоди та ін.

Телефонуйте: 067 157-24-14 (після 20.00 – Viber, WhatsApp, Telegram), 093 602-83-47, 095 120-42-32

Слідкуйте за нашими публікаціями, підписуйтеся на нас у соціальних мережах: Facebook, Instagram, Twitter і канал YouTube, а також на наш Telegram-канал

Використання матеріалів з сайту GLYADYK.COM.UA для використання в публікаціях дозволяється лише за наявності прямого активного посилання на джерело