Європротокол в часи COVID-19

1
Кві
2020

Останні декілька тижнів кількість дорожньо-транспортних пригод (особливо у столиці) зростає. Для того щоб хтось отримав страхове відшкдування в результаті ДТП, таку дорожню автопригоду потрібно належним чином оформити. В час карантину знову на перший план виходить європротокол, адже його оформлення може значно мінімізувати безпосередній контакт з іншими людьми.

Однак і європротокол оформити можна не завжди.

Правила дорожнього руху передбачають, що в разі настання ДТП за участю автомобілів, зазначених у чинному договорі обов’язкового автострахування, за умови експлуатації таких транспортних засобів особами, відповідальність яких застрахована, відсутності травмованих (загиблих) людей, а також за умови досягнення згоди водіїв таких транспортних засобів щодо обставин скоєння ДТП, за відсутності у них ознак сп’яніння водії можуть самостійно оформити ДТП склавши “європротокол”.

Європротокол можна скласти як у паперовому виді (бланк європротоколу можна взяти у страховій компанії і бажано завжди мати такий у транспортному засобі) або в електронному.

Важливо заповнити європротокол без помилок та виправлень, осільки це може стати причиною відмови страховою компанією у виплаті страхового відшкодування.

Паперовий бланк повідомлення про ДТП (офіційна назва європротоколу) заповнювати довше і контакт з оточуючими хоч і мінімальний, але все ж є. Натомість для оформлення електронного європротоколу достатньо мати при собі смартфон з доступом до мережі Інтернет.

Європротокол - адвокат ДТП Оформити електронний європротокол можна через сайт МТСБУ за цим посиланням – https://dtp.mtsbu.ua/

За допомогою свого смартфону водії просто фотографують пошкоджені транспортні засоби, документи, які необхідно. Перевагою електронного європротоколу є й те, що при його заповненні система одразу ж перевіряє правильність введення даних.

Після того як електронний європротокол буде заповнений, на номери телефонів учасників ДТП надійде СМС з кодом-підтвердженням, який необхідно буде ввести у відповідному полі. Такий код фактично замінює підпис водія.

Система автоматично розсилає європротокол у страхові компанії водіїв-учасників ДТП.

Однак, при оформленні європротоколу необхідно пам’ятати, що максимальна сума, яку може отримати потерпілий в такій ДТП – 50 тис. грн., тоді як при оформленні ДТП поліцейськими така максимальна сума – 100 тис. грн., якщо договір страхування укладений до 21 вересня 2019 року і 130 тис. грн., якщо договір обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності укладено після 21 вересня 2019 року.

Перевагою оформлення європротоколу, окрім мінімізації контактів з іншими людьми є й значна економія часу, оскільки не потрібно довго очікувати патрульних поліцейських, а можна швидко оформити європротокол і роз’їхатися по своїх справах.

Крім цього, якщо ДТП оформлюється патрульною поліцією, у водія, який попередньо вважається винним, вилучається посвідчення водія, а сама справа передається в суд. Водію необхідно буде з’явитися в суд (що знову ж витрата часу). Згідно ст. 124 КУпАП (ДТП без потерпілих) винному водію може загрожувати штраф у розмірі 340 грн. (найближчим часом велика ймовірність, що такий штраф буде 3400 грн.) або позбавлення водійських прав на рік.

Раніше адвокат по ДТП Богдан Глядик розповідав про докази, які можна зібрати на місці ДТП.

Виїзд адвоката на місце ДТП
Адміністративні ДТП (ст. 124 КУпАП)
Кримінальні справи ДТП (ст. 286 КК)

Юридична консультація адвоката по ДТП, ✔ виїзд адвоката на місце ДТП, ✔ підготовка документів в поліцію, в суд, позовна заява, апеляційна скарга, ✔ захист у кримінальному провадженні по ст. 286 КК (ДТП з потерпілими), ✔ участь у слідчих діях (огляд місця ДТП, допит, обшук, обрання запобіжного заходу, слідчий експеримент, експертиза по ДТП тощо), ✔ справи про повернення водійських прав, ✔ оскарження штрафів за порушення ПДР, ✔ справи про стягнення матеріальної і моральної шкоди та ін.

Телефонуйте: 067 157-24-14 (після 20.00 – Viber, WhatsApp, Telegram), 093 602-83-47, 095 120-42-32

Слідкуйте за нашими публікаціями, підписуйтеся на нас у соціальних мережах: Facebook, Instagram, Twitter і канал YouTube, а також на наш Telegram-канал

Використання матеріалів з сайту GLYADYK.COM.UA для використання в публікаціях дозволяється лише за наявності прямого активного посилання на джерело