Докази на місці ДТП

25
Бер
2020

адвокат ДТП - огляд місця ДТПМинулого тижня ми розібралися в “безпекових” діях учасника ДТП на місці ДТП. Головне, що варто розуміти – не забезпечивши власної безпеки, безпеки інших, існує великий ризик додаткових ДТП з потерпілими.

Кожна дорожньо-транспортна пригода залишає багато слідової інформації (уламки від автомобілів, інших предметів, осип скла, ґрунту, гальмівні сліди і т.д.), яка часто дозволяє повністю відтворити механізм ДТП (встановити як траєкторія руху транспортного засобу, його швидкість, місце зіткнення транспортних засобів, положення автомобілів в момент зіткнення тощо). Тому важливо огородити місце ДТП ще до приїзду поліцейських для збереження усієї слідової інформації.

Це вже можна віднести до іншого блоку дій водія (назву не придумав). Очікуючи приїзду поліцейських, слідчих по ДТП, потрібно проаналізувати ситуацію, усвідомити перш за все для себе, як все відбувалося.

За допомогою фото і відео необхідно якомога краще зафіксувати місце ДТП (пошкодження ТЗ, слідову інформацію, об’єкти, які знаходяться поряд з місцем ДТП, до яких можна прив’язати місце ДТП (наприклад електроопора, магазин тощо).

Учасники ДТП в більшості випадків залишаються на місці ДТП. Свідки ж зазвичай не готові довго очікувати на місці аварії, тому необхідно зафіксувати дані свідків та їх контактні номери телефонів. Якщо свідки не заперечуватимуть, можете зафіксувати їх покази на відео. Часто важливими є покази не тільки тих свідків, які бачили зіткнення транспортних засобів, наїзд на пішохода, велосипедиста. Важливими є й покази осіб, які бачили як рухалися транспортні засоби, пішоходи, до зіткнення чи наїзду.

Див. про ДТП з потерпілими (відео)

Наш адвокат по ДТП, який виїжджає на місце ДТП, пропонує свідкам написати письмові пояснення на підготовлених бланках, де уже прописані основні питання. В подальшому, такі покази свідків можна буде використати для розслідування ДТП.

Важливо перевірити місцевість, де відбулася ДТП, на наявність камер зовнішнього відеоспостереження. Відеозапис з таких камер може суттєво допомогти у відстоюванні своєї позиції під час розслідування справи по ДТП та її розгляду в суді.

Не розраховуйте на те, що поліцейські чи слідчі самостійно знайдуть такі камери і отримають відеозаписи з них. Такі камери не є у віданні поліції і поліцейські не мають до них доступу. Для того щоб отримати такий доступ, як мінімум треба спочатку встановити наявність камер, потім встановити власника камер, звернутися до них із відповідним запитом. Поліцейські чи слідчі не завжди хочуть цим займатися.

Ще один важливий момент (не має відношення до дій на місці ДТП). Зазвичай відеозаписи на камерах зовнішнього спостереження не зберігається довго. В середньому такі записи зберігаються до трьох днів. Можуть і менше. Зрозуміло, на місці ДТП безпосередній учасник ДТП не буде встановлювати власника камери та шукати як отримати такий відеозапис. Але збирання доказів не потрібно відкладати “в довгий ящик”.

Щоб отримувати більше цікавої інформації, підпишіться на нас у соціальних мережах: Facebook, Instagram, Twitter і канал YouTube, а також на наш Telegram-канал. Вам це нічого не вартуватиме, а ми будемо вмотивовані генерувати більше цікавого, веселого, інколи занудного і корисного і не надто контенту.

Отримати відеозапис з камер зовнішнього спостереження часто є пріоритетним завданням по захисту клієнта під час розслідування справи по ДТП. Ми як найшвидше подаємо адвокатський запит для встановлення власника таких камер та для отримання відеозапису з таких камер.

Адвокатський запит має багато суттєвих переваг перед звичайним зверненням громадян. Але перш за все перевагою є час відповіді на такий запит. Якщо на звернення громадян можуть відповідати 30 днів, то відповідь на адвокатський запит зобов’язані надати протягом п’яти робочих днів. Більше того, надавати відповідь на адвокатський запит адресати зобов’язані. За ненадання такої відповіді – юридична відповідальність.

Ще менше зберігаються сліди на місці ДТП: гальмівні сліди, осипи ґрунту, скла, сліди на інших предметах. Тому важливо їх зафіксувати якомога швидше і детальніше. Особливо питання фіксації таких слідів актуальне під час дощу, снігу тощо. За таких погодних умов, мова може йти без перебільшення про хвилини.

Такі докази в справах по ДТП потрібно фіксувати, адже вони фактично можуть відтворити механізм ДТП. Часто доводиться реагувати на фіксування слідчими слідів, які точно не мають відношення до конкретної ДТП, наприклад сліди гальмування транспортних засобів, які не є учасниками ДТП. Їх можуть приписати одному з ТЗ, що суттєво впливатиме на остаточний вердикт. Доводиться проводити експертизи, які можливі лише при оперативному фіксуванні даних слідів, взятті зразків таких слідів.

Багато роботи на місці ДТП адвокат по ДТП може зробити самостійно. По великому рахунку водій-учасник ДТП також може справитися з цим завданням, лише потрібно знати, на що звернути увагу, як правильно процесуально зафіксувати інформацію, щоб пізніше, під час розслідування ДТП, розгляді справи по ДТП в суді, зібрану інформацію можна було використати як доказ (закон формалізує процес розслідування ДТП, вимагає певного процесуального порядку збирання і використання доказів, інформацію потрібно фіксувати належним чином).

Огляд місця ДТП повинен проводитися як патрульними поліцейськими, які займаються оформлення справ ДТП без потерпілих, так і слідчими по ДТП, які виїжджають на місце ДТП з потерпілими. Однак, для поліцейських така процедура надто спрощена. Вони не здійснюють детальний огляд місця події, пропускають багато важливої для повного, всебічного і об’єктивного розслідування інформації. Тому, таку роботу водію-учаснику ДТП потрібно робити самостійно, або доручити її проведення адвокату по ДТП.

В ДТП без потерпілих настає адміністративна відповідальність, найжорсткішим покаранням якої є позбавлення водійських прав на рік. Саме тому до розслідування ДТП без потерпілих часто правоохоронці підходять дуже формально і обмежуються лише опитуванням учасників ДТП, складанням елементарної схеми ДТП, в яку не завжди заноситься уся інформація, якщо на місці ДТП приїзду поліцейських дочекалися свідки, можуть і їх опитати. Не завжди поліцейського можна заставити навіть отримати відеозапис з камер зовнішнього відеоспостереження.

Однак, крім адміністративної відповідальності, відповідальність в ДТП без потерпілих може бути й цивільною, коли потерпілий автовласник звертається в суд з вимогою стягнути з винного водія декілька сотень тисяч матеріальної шкоди, моральну шкоду.

Тому формалізм при оформленні легких ДТП не зрозумілий і дуже часто, як показує практика, невиправданий.

По іншому в справах ДТП з потерпілими. На місце ДТП виїжджають слідчі, які переважно займаються розслідуванням лише справ по ДТП і які часто більш менш детально обстежують місце ДТП (але не завжди).

Слідчий по ДТП проводить детальний огляд місця ДТП, про що складається відповідний протокол. До огляду місця ДТП залучаються поняті. Оскільки при ДТП з потерпілими водії-учасники обов’язково повинні пройти огляд на стан сп’яніння, під час огляду місця ДТП їх може не бути (їх направлять в медичний заклад). Тому в таких справах особливо важливо забезпечити присутність на місці події свого представника, який буде брати активну участь в огляді місця дорожньої аварії.

ДТП з потерпілими розслідується за правилами кримінального процесу, а огляд місця ДТП є слідчою дією, брати участь в її проведенні може або водій, або його представник, який за кримінальним процесуальним законом повинен бути адвокатом.

Адвокат по ДТП – т. 067 157-24-14, 093 602-83-47

Протокол огляду місця ДТП є одним з найважливіших джерел доказів в справі ДТП з потерпілими. Зафіксована в такому протоколі інформація передається для проведення ряду експертиз по ДТП, висновки яких можуть стати основними для обвинувачення водія і притягнення його до кримінальної відповідальності. Тому відноситися до огляду місця ДТП легковажно само по собі є злочином проти себе.

Важливо щоб в протоколі огляду місця події була зафіксована саме та інформація, яка може бути корисною саме вам як учаснику ДТП. На практиці, часто виникають проблеми із фіксацією саме такої інформації. Якщо інформація може зашкодити, слідчі її швидше за все зафіксують (хоч також не обов’язково). Натомість, інформацію, яка може в кінці виправдати водія, слідчі можуть вперто ігнорувати.

При незначних ДТП (без потерпілих) транспортні засоби зазвичай залишають власникам. Інша картина у справах по ДТП де є потерпілі. Частіше слідчі вилучають ТЗ у автовласників.

На транспортному засобі зберігаються сліди злочину, трасологічні сліди, які часто дозволяють відтворити механізм розвитку ДТП (як знаходилися ТЗ відносно один до одного в момент зіткнення, з якою швидкістю рухалися ТЗ, технічний стан автомобілів тощо).

Для того щоб зафіксувати та інтерпретувати інформацію, яка зберігається на транспортному засобі, слідчі приймають рішення про вилучення ТЗ і поміщення його на майданчик тимчасового зберігання. В ході розслідування ДТП з транспортним засобом проводять декілька експертиз, які власне й будуть відтворювати інформацію, збережену на ТЗ.

Тому, на місці ДТП, перед вилученням ТЗ необхідно максимально зафіксувати слідову інформацію з транспортного засобу.

Інколи, слідчі можуть погодитися на те щоб залишити транспортний засіб власнику на так зване відповідальне зберігання (автомобіль віддають, але водій зобов’язується не ремонтувати транспортний засіб, не користуватися ним не змінювати нічого в його конструкції, а при першій вимозі автомобіль необхідно буде надати слідчому, експертам).

Вкрай не часто, але буває й так, у випадку тяжких наслідків в ДТП (смерть), що одного з водіїв-учасників ДТП можуть затримати. У випадку затримання, в суді будуть розглядати клопотання по обранню відносно водія запобіжного заходу. Але затримання водія відбувається вкрай рідко.

Варто запам’ятати, що інформація, яку можна зафіксувати на місці ДТП зразу після ДТП має надзвичайно важливе значення для розслідування справи (як адміністративної по ст. 124 КУпАП, так і кримінальної по ст. 286 КК). Тому до оформлення ДТП потрібно відноситися серйозно і не легковажити цим процесом, особливо, якщо водій-учасник перебуває у шоковому стані.

На зібраних на місці ДТП доказах, фактично будується справа по обвинуваченню якогось з учасників дорожнього руху у вчиненні правопорушення.

Раніше адвокат по ДТП Богдан Глядик розповідав, що потрібно зробити водію на місці ДТП щоб бути в безпеці.

Виїзд адвоката на місце ДТП
Адміністративні ДТП (ст. 124 КУпАП)
Кримінальні справи ДТП (ст. 286 КК)

Юридична консультація адвоката по ДТП, ✔ виїзд адвоката на місце ДТП, ✔ підготовка документів в поліцію, в суд, позовна заява, апеляційна скарга, ✔ захист у кримінальному провадженні по ст. 286 КК (ДТП з потерпілими), ✔ участь у слідчих діях (огляд місця ДТП, допит, обшук, обрання запобіжного заходу, слідчий експеримент, експертиза по ДТП тощо), ✔ справи про повернення водійських прав, ✔ оскарження штрафів за порушення ПДР, ✔ справи про стягнення матеріальної і моральної шкоди та ін.

Телефонуйте: 067 157-24-14 (після 20.00 – Viber, WhatsApp, Telegram), 093 602-83-47, 095 120-42-32

Слідкуйте за нашими публікаціями, підписуйтеся на нас у соціальних мережах: Facebook, Instagram, Twitter і канал YouTube, а також на наш Telegram-канал