Відмова від повторного огляду на стан сп’яніння

10
Лют
2020

При ДТП з потерпілими, водії усіх транспортних засобів-учасників дорожньої аварії зобов’язані пройти огляд на стан сп’яніння. Такий огляд проводиться у закладі охорони здоров’я.

Зазвичай, в ДТП з потерпілими, водіїв, які отримали травми госпіталізують до медичного закладу. Там проводиться огляд водіїв, надається необхідна медична допомога, після чого водії часто відмовляються від госпіталізації.

Бувають й інші випадки. По одній із подібних справ, водії-учасники ДТП почубилися і в результаті одного з них госпіталізували. У медичному закладі госпіталізований водій пройшов, у т.ч. й огляд на стан сп’яніння, після чого повернувся на місце ДТП, де відбувалося оформлення ДТП.

Однак, поліцейські, які також допомагали оглядати місце ДТП, запідозрили, що водій перебуває у стані сп’яніння, а тому почали вимагати від водія пройти огляд на стан сп’яніння, як це передбачено п. 2.5 Правил дорожнього руху (водій повинен на вимогу поліцейського пройти в установленому порядку медичний огляд з метою встановлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції).

Пояснення водія, що він щойно повернувся з медичного закладу, де й проходив відповідний огляд поліцейських не влаштували, а тому вони вирішили скласти відносно водія протокол про адміністративне правопорушення за ч. 1 ст. 130 КУпАП – відмова пройти огляд на стан сп’яніння у встановленому порядку (відповідальність: штраф в розмірі 10200 грн і позбавлення водійських прав на рік).

В суді, водій пояснив, що він дійсно відмовився від проходження огляду на стан сп’яніння, який було йому запропоновано поліцейським, оскільки перед цим пройшов огляд у медичному закладі. На підтвердження своїх показів, водій надав відповідні документи з медичного закладу.

Пояснюючи можливі ознаки сп’яніння, водій зазначив, що нестійка хода була пов’язана з отриманням ним травми, а запах алкоголю міг з’явитися, після отримання лікарських препаратів, наданих працівниками швидкої медичної допомоги.

Законом передбачено певний порядок проведення огляду на стан сп’яніння. І притягнути до адміністративної відповідальності за відмову від проходження огляду на стан сп’яніння можна лише, якщо поліцейським було запропоновано пройти такий огляд саме в установленому порядку.

Не будемо описувати такий порядок повністю (тут детальніше), але у будь якому випадку притягнути до відповідальності за відмову пройти огляд (ст. 130 КУпАП) можна лише, якщо водій відмовився від огляду у медичному закладі.

В даній, описаній вище справі суд підтримав позицію водія і закрив справу про притягнення його до адміністративної відповідальності за відмову пройти огляд на стан сп’яніння. Підставою стало саме те, що водій перед вимогою поліцейського пройти огляд на стан сп’яніння, пройшов такий огляд у медичному закладі.

Раніше АвтоЮрист розповідав про те чи пішохід завжди правий.

Виїзд адвоката на місце ДТП
Адміністративні ДТП (ст. 124 КУпАП)
Кримінальні справи ДТП (ст. 286 КК)
Повернення водійських прав (ст. 130 КУпАП)

Юридична консультація адвоката по ДТП, ✔ виїзд адвоката на місце ДТП, ✔ підготовка документів в поліцію, в суд, позовна заява, апеляційна скарга, ✔ захист у кримінальному провадженні по ст. 286 КК (ДТП з потерпілими), ст. 286-1 КК (керування у стані сп’яніння), ст. 289 КК (незаконне заволодіння транспортним засобом), ст. 290 КК (Знищення, підробка або заміна номерів вузлів та агрегатів транспортного засобу) ст. 135, 136 КК (залишення в небезпеці, ненадання допомоги), ✔ участь у слідчих діях (огляд місця ДТП, допит, обшук, обрання запобіжного заходу, слідчий експеримент, експертиза по ДТП тощо), ✔ справи про повернення водійських прав, ✔ оскарження штрафів за порушення ПДР, ✔ справи про стягнення матеріальної і моральної шкоди та ін.

Телефонуйте: 067 157-24-14 (після 20.00 – Viber, WhatsApp, Telegram), 093 602-83-47, 095 120-42-32

Слідкуйте за нашими публікаціями, підписуйтеся на нас у соціальних мережах: Facebook, Instagram, Twitter і канал YouTube, а також на наш Telegram-канал