Нові штрафи за порушення ПДР у 2020 році

3
Лют
2020

Висока аварійність на українських автомобільних дорогах, напевно ні для кого не є секретом. Щороку в ДТП гине більше 3500 людей. Для зменшення високої аварійності і смертності на автошляхах потрібно здійснити багато заходів. Один із таких засобів зменшення аварійності, як вважають у Верховній Раді – посилення відповідальності за порушення ПДР.

Найчастішими причинами ДТП і, відповідно високої смертності на автодорогах є перевищення швидкості руху, небезпечне маневрування. Враховуючи це, перша за все звернемо увагу на відповідальність за такі порушення.

Сьогодні, за перевищення дозволеної швидкості руху більше як на 20 км/год, передбачений адміністративний штраф в розмірі 255 грн. Якщо швидкість перевищити більше як на 50 км/год від дозволеної, штраф складає 510 грн.

Однак в Раді пропонують збільшити штраф за перевищення дозволеної швидкості більш як на 50 км/год і встановити його в розмірі 3400 грн.

За порушення правил обгону, зустрічного роз’їзду, недотримання безпечної дистанції штраф збільшується з 425 грн. до 510 грн. Це ж саме щодо порушення правил розташування автомобіля на проїзній частині та щодо користування мобільними телефонами за кермом під час руху – штраф 510 грн.

Суттєво зросте штраф за створення аварійної обстановки на дорозі. Якщо сьогодні таке стягнення – 680 грн., то уже скоро штраф за таке порушення зросте до 3400 грн. Разом з цим такого штрафу можна буде уникнути і отримати позбавлення водійських прав на рік.

Зросте розмір штрафу за ДТП – замість 340 грн. доведеться сплачувати 1190 грн. Альтернативне покарання – позбавлення водійських прав на рік.

Якщо водій, причетний до ДТП залишить місце аварії на нього накладатимуть штраф в розмірі 3400 грн. (сьогодні – 255 грн.). Крім цього передбачено за таке правопорушення позбавлення права керувати транспортними засобами і адміністративний арешт.

Суттєво зросте відповідальність за керування транспортним засобом, якщо особа такого права не отримувала (тобто, якщо водій не отримував водійське посвідчення відповідної категорії). За таке штраф – 3400 грн.

Такий же штраф для осіб, які передають керування ТЗ особам, які не мають права керувати.

Якщо водія позбавлено права керувати транспортними засобами за рішенням суду і його впіймають за таким керуванням – штраф 20400 грн з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від 3 до 5 років та з можливим оплатним вилученням транспортного засобу. В даному випадку строк позбавлення водійських прав додадуть до ще невідбутого строку.

Якщо протягом року особу будуть повторно притягати до відповідальності або за керування ТЗ без такого права, або за передачу керування ТЗ особі, яка не має такого права, або за керування ТЗ, будучи позбавленим права на керування відповідальність буде ще жорсткішою – штраф 40800 грн. з обов’язковим позбавленням водійських прав на 5-7 років з можливим оплатним вилученням транспортного засобу, на якому вчинено правопорушення.

Пам’ятаєте про штрафні бали? Це ті 150 балів, які кожному водію нараховуються кожного року і які стягуються за вчинення правопорушень, які зафіксовані в автоматичному режимі. Такі бали дозволяють водію вчинити три правопорушення і якщо ці правопорушення будуть зафіксовані в автоматичному режимі (відповідними камерами фіксації правопорушень), за них не потрібно буде сплачувати штраф.

Пропонований законопроект такі штрафні бали скасовує. Тепер доведеться сплачувати за кожне вчинене правопорушення.

Ще одна важлива норма, яку обов’язково потрібно запам’ятати українському водію!

За новим законом, посвідчення водія уже потрібно буде передавати поліцейському в руки, а не просто показувати. Але залишиться можливість все ж не передавати посвідчення водія безпосередньо в руки патрульному поліцейському. Водію дозволятиметься пред’являти електронне посвідчення водія. Тому всі діджиталізуємося. В іншому випадку – штраф 425 грн. Ну і, безумовно, без підтвердження права на керування транспортними засобами водій повинен бути відсторонений від подальшого керування ТЗ.

Окремі зміни, передбачені і щодо відповідальності за керування у стані сп’яніння, але аналіз цієї норми, з урахуванням вимог Кримінального кодексу ми проведемо пізніше.

В цьому місці, щоб завжди отримувати актуальну інформацію ми попросимо Вас підписатися на нас у соціальних мережах Facebook, Instagram і канал YouTube, а також на наш Telegram-канал.

Раніше АвтоЮрист розповідав про ініціативу народних депутатів щодо притягнення до відповідальності за порушення ПДР пішоходів.

Виїзд адвоката на місце ДТП
Адміністративні ДТП (ст. 124 КУпАП)
Кримінальні справи ДТП (ст. 286 КК України)

Юридична консультація адвоката по ДТП, виїзд адвоката на місце ДТП, підготовка документів в поліцію, в суд, позовна заява, апеляційна скарга, захист у кримінальному провадженні по ст. 286 КК (ДТП з потерпілими), ст. 286-1 КК (керування у стані сп’яніння), ст. 289 КК (незаконне заволодіння транспортним засобом), ст. 290 КК (Знищення, підробка або заміна номерів вузлів та агрегатів транспортного засобу) ст. 135, 136 КК (залишення в небезпеці, ненадання допомоги), участь у слідчих діях (огляд місця ДТП, допит, обшук, обрання запобіжного заходу, слідчий експеримент, експертиза по ДТП тощо), справи про повернення водійських прав, оскарження штрафів за порушення ПДР, справи про стягнення матеріальної і моральної шкоди та ін.

Телефонуйте: 067 157-24-14 (після 20.00 – Viber, WhatsApp, Telegram), 093 602-83-47, 095 120-42-32