Кримінальна відповідальність за нетверезе водіння

25
Лис
2019

Скоро новий рік, а тому уже час нагадати водіям, що з 01 січня водіїв будуть притягати до кримінальної відповідальності за те, що вони керують автомобілем у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або за відмову пройти огляд на стан сп’яніння.

Ще у минулому році народні депутати прийняли закон, який криміналізував керування транспортними засобами водіями у стані будь якого сп’яніння. Закон вступає в силу з 2020 року і вже у новорічну ніч, водії, які сядуть за кермо у нетверезому стані, вчинятимуть злочин.

Сьогодні, керування у стані сп’яніння – це адміністративне правопорушення. Відповідальність за таке порушення, передбачена ст. 130 КУпАП і передбачає штраф в розмірі від 10200 грн до 40800 грн і обов’язкове позбавлення водійських прав на рік, три або десять років.

Для того щоб притягнути водія до відповідальності за нетверезе водіння, водій повинен пройти огляд на стан сп’яніння у встановленому законом порядку. Порушення такого порядку має наслідком визнання такого огляду не дійним (це пряма вимога закону). Крім того, передбачена відповідальність і за відмову пройти огляд у встановленому порядку. Тобто, водій повинен не просто відмовитися пройти огляд на стан сп’яніння, а поліцейський, який виявив у водія ознаки сп’яніння, повинен дотримуватися жорсткого порядку проведення огляду і при цьому водій відмовляється.

Тепер же, відповідальність за нетверезе водіння буде передбачена ст. 286-1 Кримінального кодексу України.

За новим законом, згідно частини першої статті 286-1 Кримінального кодексу за такі діяння буде передбачено кримінальну відповідальність у виді позбавлення права керувати транспортними засобами до 3 років, а також штраф, в розмірі від 17 тис. грн. до 34 тис. грн. При повторності, порушник сплачуватиме штраф до 51 тис. грн. з позбавленням прав до 3 років.

Для багатьох водіїв не є таємницею як співробітники патрульної поліції «розводять на 130». Зупинили за непрацюючу підсвітку номера (яка практично завжди в таких випадках, після зупинки, сцілюється і знову працює), не включений показник повороту при перелаштуванні в іншу полосу або при здійсненні повороту. Потім вам звичайно ж скажуть, що треба їхати до лікаря, але машину потрібно буде залишити на місці без нагляду. В окремих випадках, якщо водій не ведеться, додадуть, що з медзакладу до автомобіля доведеться повертатися самому або полякають евакуатором.

Додає «трагічності» ще й те, що деякі судді (їх насправді не багато), які чомусь плутають свою процесуальну роль в таких справах і замість того щоб бути арбітром, перевіривши наскільки правильно застосовано закон, дотримано порядок огляду на стан сп’яніння, перебирають на себе процесуальний статус сторони обвинувачення (прокурора) і, незважаючи на усі порушення, усі неточності, просто «топлять» водія.

Думаю ніхто не сумнівається, що обвинувальний ухил поліцейських, суддів і прокурорів, які у новому році будуть обов’язково долучатися до таких справ, нікуди не зникне. Не думаємо, що презумпція правоти поліцейського, прокурора кудись зникне.

Разом з цим, навіть у таких умовах, варто зазначити, що адвокат в суді дуже часто доводить усі ті порушення, які допускають поліцейські і виправдовує водія. Нам вдається переконувати суд (законними способами), що порушення допущені, порядок порушений, вдається відшукувати докази, які подаються суду.

На нашу думку, немає значення чи дійсно водій вчиняв відповідне правопорушення, якщо довести у встановленому законом порядку вчинення правопорушення неможливо. Конституція, основне завдання якої захист прав усіх громадян разом, але й кожного окремо, забороняє притягати когось до будь якої відповідальності поза встановленим порядком притягнення до відповідальності.

Раніше АвтоЮрист розповідав про кримінальну відповідальність пішохода за ДТП.

Виїзд адвоката на місце ДТП
Кримінальні справи ДТП (ст. 286 КК)
Повернення водійських прав (ст. 130 КУпАП)

Юридична консультація адвоката по ДТП, виїзд адвоката на місце ДТП, підготовка документів в поліцію, в суд, апеляційна скарга, захист у кримінальному провадженні, участь у слідчих діях (огляд місця ДТП, допит, обшук, обрання запобіжного заходу, слідчий експеримент, експертиза по ДТП тощо), справи про позбавлення водійських прав та ін.

Телефонуйте: 067 157-24-14 (після 20.00 – Viber, WhatsApp, Telegram)

Слідкуйте за нашими публікаціями, підписуйтеся на нас у соціальних мережах: https://Facebook.com/AutoYrist, https://Instagram.com/AutoYrist, канал https://YouTube.com/BogdanGlyadyk, а також на наш Telegram-канал – https://t.me/autoyrist