Посвідчення водія: пред’являти чи не пред’являти, ось в чому питання

7
Лис
2019

Напевно найстарішою проблемою взаємовідносин вітчизняного водія з патрульним поліцейським (інспектором ДАІ) є питання пред’явлення посвідчення водія. Спочатку конфлікт виникав на ґрунті того, чи потрібно передавати посвідчення в руки поліцейському. Цю проблему вдалося вирішити і тепер водії показують (з можливістю ознайомитися із змістом) документи.

Однак існує ще й інше конфліктне питання: коли потрібно пред’явити посвідчення. Якщо поліцейський немає доказів вчинення порушення водієм, чи потрібно показувати посвідчення водія? А якщо поліцейський зупинив автомобіль і не може обґрунтувати причину зупинки, посвідчення показувати?

Чит. також: 10 причин для зупинки транспортного засобу

Згідно пункту 2.4 Правил дорожнього руху, на вимогу поліцейського водій повинен зупинитися з дотриманням вимог ПДР та пред’явити для перевірки, у т.ч., посвідчення водія, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, поліс обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності.

У березні цього року (2019), Касаційний адміністративний суд Верховного Суду по одній із справ про оскарження штрафу за порушення ПДР, сформував позицію, згідно якої, поліцейський має право вимагати в особи пред’явлення нею документів, що посвідчують особу, та/або документів, що підтверджують відповідне право особи, якщо існує достатньо підстав вважати, що особа вчинила або має намір вчинити правопорушення (одна із вичерпного переліку підстав).

Тоді КАС ВС фактично «заборонив поліцейським безпричинно вимагати у водіїв пред’явити посвідчення водія (детальніше тут), здавалося б вирішивши ще одне конфліктне питання.

Однак, Верховний Суд був би не Верховним Судом, якщо б не змінював свої підходи.

Уже у вересні 2019 року Суд сформував нову позицію. Як вказано у Постанові, право органів Національної поліції перевіряти наявність посвідчення водія, реєстраційний документ на транспортний засіб кореспондується із обов’язком мати при собі та пред’явити на вимогу поліцейського для перевірки такі документи.

Не погоджуючись із притягненням до відповідальності за непред’явлення посвідчення водія (ст. 126 КУпАП), водій у свої скарзі зазначив, що він мав право не пред`являти посвідчення водія та реєстраційний документ на транспортний засіб на вимогу поліцейського для перевірки, доки останній не доведе, що зупинка його транспортного засобу була законною.

Верховний Суд у цьому разі не погодився з водієм і зазначив, що такі доводи позивача не ґрунтуються на вимогах законодавчих актів та не мають відношення до обов’язку водія транспортного засобу мати при собі та пред’явити на вимогу поліцейського для перевірки зазначені вище документи.

Тобто, тепер, Касаційний адміністративний суд вважає, що водій повинен пред’являти документи поліцейському на відповідну вимогу останнього без будь яких інших вимог.

На нашу думку, в пред’явленні поліцейському посвідчення водія і реєстраційного документу на автомобіль немає нічого проблемного. Тому створювати конфлікт з поліцейським на рівному місці не потрібно. Однак, така «визначеність» Верховного Суду явно не сприяє вирішенню багатьох конфліктів, які існують між водіями і поліцейськими.

Раніше АвтоЮрист розповідав, як впливає щире каяття на рішення суду по справі про керування водієм ТЗ у стані сп’яніння.

Виїзд адвоката на місце ДТП
Кримінальні справи ДТП (ст. 286 КК України)
Повернення водійських прав

Юридична консультація адвоката по ДТП, виїзд адвоката на місце ДТП, підготовка документів в поліцію, в суд, апеляційна скарга, оскарження штрафів ПДР, стягнення матеріальної та моральної шкоди, спори із страховими компаніями, захист прав споживача-автовласника, захист у кримінальному провадженні, участь у слідчих діях (огляд місця ДТП, допит, обшук, обрання запобіжного заходу, слідчий експеримент, експертиза по ДТП тощо), справи про позбавлення водійських прав та ін.

Телефонуйте: 067 157-24-14 (після 20.00 – Viber, WhatsApp, Telegram), 093 602-83-47

Слідкуйте за нашими публікаціями, підписуйтеся на нас у соціальних мережах: https://Facebook.com/AutoYrist, https://Instagram.com/AutoYrist і канал https://YouTube.com/BogdanGlyadyk