АвтоЮрист про штраф за ненадання поліцейському полісу автострахування

18
Бер
2019

За керування транспортним засобом водієм, який не має або який не пред’явив для перевірки поліс обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності передбачена адміністративна відповідальність у виді штрафу в розмірі 425 грн.

Однак, судова практика складається так, що водіїв, які відмовляються надати поліцейському для перевірки поліс автоцивілки суди звільняють від відповідальності за таке правопорушення.

Основною причиною таких судових рішень, стають норми законів «Про дорожній рух» і «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», які визначають випадки, коли патрульний поліцейський має право вимагати у водія пред’явити для перевірки поліс автострахування.

Згідно статті 16 Закону про дорожній рух, водій зобов’язаний мати при собі та на вимогу поліцейського, а водії військових транспортних засобів – на вимогу посадових осіб військової інспекції безпеки дорожнього руху Військової служби правопорядку у Збройних Силах України, пред’являти для перевірки посвідчення водія, реєстраційний документ на транспортний засіб, а у випадках, передбачених законодавством, – страховий поліс (сертифікат) про укладення договору обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів

Згідно статті 21 Закону про обов’язкове страхування автоцивільної відповідальності, співробітник Національної поліції мають право контролювати наявність у водіїв автоцивілки у двох випадках: 1) при складанні протоколів про адміністративне правопорушення за порушення ПДР і 2) при оформленні матеріалів ДТП.

Тобто, якщо поліцейський притягає водія за якесь порушення вимог ПДР (наприклад, за перевищення швидкості), у такому випадку він має право вимагати від водія пред’явити поліс страхування. Також водій зобов’язаний надати автоцивілку, якщо він є учасником ДТП, яку оформляють поліцейські.

Однак, варто зазначити, що не усі суди притримуються такої думки. Позиції деяких суддів полягають в тому, що водій зобов’язаний у будь якому випадку мати при собі поліс автострахування і передавати його для перевірки за першої вимоги поліцейського.

Такої ж позиції притримався й Верховний Суд по одній із справ (водій не лише не пред’явив поліс для перевірки, у нього взагалі не було укладено чинного договору обов’язкового автострахування) .

Для нас залишається дивною поведінка патрульних поліцейських, які вимагають обов’язково пред’явити чинний поліс. Сьогодні, будь яка особа, у будь який час, за допомогою мережі Інтернет може безперешкодно перевірити наявність закріпленого за конкретним транспортним засобом чинного полісу страхування.

У будь якому разі, наша позиція завжди була однаковою: ми не бачимо ніякої проблеми в тому щоб пред’явити поліцейському посвідчення водія, свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу та полісу обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності.

Читайте також матеріал від АвтоЮрист: Адмінматеріали по ДТП. Як повинні діяти патрульні поліцейські.

Адвокат по ДТП
Повернення водійських прав
Кримінальні справи по ДТП

Юридична консультація адвоката по ДТП, виїзд адвоката на місце ДТП, підготовка документів в поліцію, в суд, захист у кримінальному провадженні, участь у слідчих діях (огляд місця ДТП, допит, обшук, обрання міри запобіжного заходу, слідчий експеримент, експертиза по ДТП тощо), справи про позбавлення водійських прав та ін.

Телефонуйте: 067 157-24-14 (після 20.00 – Viber, WhatsApp, Telegram), 093 602-83-47

Слідкуйте за нашими публікаціями, підписуйтеся на нас у соціальних мережах: Facebook.com/AutoYrist, Instagram.com/AutoYrist і канал YouTube.com/BogdanGlyadyk.

Адвокат по кримінальних справахhliadyk.com