За залишення потерпілого в ДТП без допомоги – кримінальна відповідальність (Верховний Суд)

9
Лип
2018

Верховний Суд розглянув справу про притягнення особи до кримінальної відповідальності згідно ч. 1 ст. 135 КК України та ч. 1 ст. 286 КК і вказав, коли водій підлягає кримінальній відповідальності за залишення без допомоги особи-потерпілого в ДТП.

Згідно статті 135 Кримінального кодексу завідоме залишення без допомоги особи, яка перебуває в небезпечному для життя стані і позбавлена можливості вжити заходів до самозбереження через малолітство, старість, хворобу або внаслідок іншого безпорадного стану, якщо той, хто залишив без допомоги, зобов’язаний був піклуватися про цю особу і мав змогу надати їй допомогу, а також у разі, коли він сам поставив потерпілого в небезпечний для життя стан, в залежності від наслідків, передбачає кримінальну відповідальність у виді обмеження волі на строк до двох років та позбавлення волі строком до 8 років.

Так Верховний Суд зазначив, що моментом закінчення злочину, передбаченого ст. 135 КК України, є ухилення від надання допомоги особі, яка перебуває в небезпечному для життя стані. Для кваліфікації дій винного за цією нормою кримінального закону не має значення те, що хтось інший надав чи намагався надати допомогу залишеному в небезпеці, а також тяжкість тілесних ушкоджень отриманих в результаті ДТП.

Небезпечним для життя станом слід вважати такий стан, коли особа без сторонньої допомоги не має можливості вжити ефективних заходів для самозбереження внаслідок безпорадного стану.

Суспільна небезпека цього злочину полягає у поширенні аморальної поведінки, змістом якої є неповага до права людини на життя і безпеку, нехтування моральними і правовими нормами, що зобов’язують надавати допомогу людям, які перебувають у небезпечному для життя стані.

Із судових рішень по справі, яку розглядав Суд вбачається, що факт завдання особі тілесних ушкоджень має наслідком небезпечний для життя такої особи стан.

Фактично, якщо водій, котрий завдав тілесних ушкоджень іншим особам і зник з місця ДТП може бути притягнутий до кримінальної відповідальності згідно ст. 135 КК.

Раніше АвтоЮрист розповідав про звільнення від кримінальної відповідальності при ДТП.

Виїзд адвоката на місце ДТП
Кримінальні справи по ДТП
Адвокат по ДТП (ст. 124 КУпАП)

Юридична консультація адвоката, виїзд адвоката на місце ДТП, підготовка документів в поліцію, в суд, захист у кримінальному провадженні, участь у слідчих діях, справи про позбавлення водійських прав, страхові спори, стягнення шкоди, завданої при ДТП та ін.

Телефонуйте 067 157-24-14, 099 538-60-47 або 093 602-83-47