Водіїв повідомлятимуть про притягнення до відповідальності постфактум?

11
Чер
2018

В МВС готуються офіційно опублікувати свій наказ про затвердження змін до Інструкції з оформлення поліцейськими матеріалів про адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані не в автоматичному режимі.

В засобах масової інформації в основному повідомлялося, що нормативний акт врегулює питання внутрішньої діяльності підрозділів патрульної поліції, які реєструватимуть ДТП, встановить порядок повідомлення водіїв про те, що їх позбавили рішенням суду водійських прав тощо.

Однак практично не висвітлювалася інформація, яка має безпосередній вплив на водіїв.

При вчиненні водієм адміністративного правопорушення, за яке передбачена відповідальність у виді позбавлення водійських прав, щодо водія обов’язково складається протокол про адміністративне правопорушення.

У протоколі зазначаються дані про особу, яку притягають до відповідальності, дані свідків, суть правопорушення та нормативний акт, який передбачає відповідальність за конкретне правопорушення. Крім цього, у протоколі водій повинен розписатися про те, що йому детально роз’яснили його конституційні права та права особи, яка притягається до адміністративної відповідальності. Також у протоколі присутня графа, в якій водій може викласти свої зауваження, пояснення тощо.

Підписати протокол – це право водія. Фактично, підписавши протокол водій затверджує, що йому його права роз’яснено. Якщо ні, він може про це, а також про інші факти зазначити у відповідній графі для пояснень. Однак, якщо водій відмовляється підписати протокол, для того щоб у майбутньому не було претензій, що порушені його права, відмову від підпису повинні засвідчити два незалежні неупереджені свідки, які підписують протокол.

Згідно сьогодні діючого порядку, в разі проходження водієм огляду на стан сп’яніння у медичному закладі Акт такого огляду повинен вручатися водієві під підпис. Фактично своїм підписом водій підтверджує, що він дійсно перебував у медичному закладі, проходив відповідний огляд, а також – ознайомлений з результатом такого огляду. Після отримання такого акту, водій, розуміючи обставини, має змогу збирати докази відсутності своєї вини, готуватися до суду.

УВАГА!

Зміни, які передбачає свіжий наказ МВС скасовують необхідність посвідчувати відмову водія від підпису протоколу підписами двох свідків. Тобто, існує ризик, що водієві не роз’яснюватимуться його права, не повідомлятиметься суть правопорушення, у вчиненні якого його обвинувачують, водій взагалі може не знати, що його притягають за щось до відповідальності. Якщо раніше зазначені факти, у разі відмови водія підписувати протокол, могли підтвердити неупереджені свідки, то після вступу відповідних змін водієві буде важко «доказати, що він не жираф».

Те ж саме і з врученням Акту огляду на стан сп’яніння водієві під підпис. Зміни скасовують необхідність підпису водія, який би підтверджував отримання водієм цього акту.

В цілому, 1) водій може не знати, що щодо нього складається адмінпротокол, 2) водій не знатиме, що він ще й огляд на стан сп’яніння проходив.

В «кулуарах» представники патрульної поліції про такі зміни говорили уже давно. Однак завжди ними озвучувався запобіжник. Самі ж патрульні пропонували замінити свідків неперервними відеозаписами спілкування поліцейського з особою.

Однак, аналіз проекту наказу, який вносить відповідні зміни, дозволяє припускати, що про заміну свідків і підписів відеозаписами сьогодні мова не ведеться.

Раніше АвтоЮрист розповідав чому патрульні поліцейські складають декілька протоколі про адміністративне правопорушення по ДТП.

Виїзд адвоката на ДТП
Повернення водійських прав
Кримінальні справи по ДТП

Юридична консультація адвоката, виїзд адвоката на місце ДТП, підготовка документів в поліцію, в суд, захист у кримінальному провадженні, участь у слідчих діях, справи про позбавлення водійських прав, стягнення матеріальної і моральної шкоди, завданої при ДТП, страхові спори та ін.

Телефонуйте 067 157-24-14, 099 538-60-47 або 093 602-83-47