Перевірка водіїв на стан сп’яніння проводилася поліцією незаконно?

13
Лют
2018

Міністерство охорони здоров’я вказало, що прилади, які дозволені для перевірки водіїв на стан алкогольного сп’яніння не зареєстровані в Україні та немає інформації щодо оцінки їх відповідності відповідно з вимогами законодавства.

Проведення огляду водіїв на стан сп’яніння є чітко регламентованою процедурою. Порушення порядку проведення такого огляду має наслідком визнання такого огляду недійсним.

Огляд водія на стан сп’яніння повинен проводитися із використанням спеціальних технічних засобів. Перелік дозволених до використання засобів затверджений спільним наказом МВС і МОЗ. Однак, як повідомили в медичному відомстві, строк дії свідоцтва про державну реєстрацію відповідних приладів закінчився 10 лютого 2015 року, що означає, що такі прилади не можуть використовуватися для проведення перевірки водіїв на стан алкогольного сп’яніння. Це робить можливим повернення водійських прав водіям, до яких незаконно застосовується санкція позбавлення права керувати транспортними засобами.

Нагадаємо, що згідно ч. 1 ст. 130 КУпАП керування водієм у стані сп’яніння передбачає штраф у розмірі 10200 грн та позбавлення водійських прав на рік. Якщо водій вчинить відповідне порушення протягом року ще раз, новий штраф уже буде більшим у два рази, а водійських прав позбавлять на 3 роки. Якщо водія упіймають за нетверезим водінням втретє протягом року, до нього буде застосований штраф у розмірі 40,8 тис. грн. та позбавлення водійських прав на десять років.

Раніше АвтоЮрист розповідав про відповідальність за дорожньо-транспортну пригоду.

Адвокат по ДТП
Повернення водійських прав
Стягнення шкоди при ДТП

Консультація адвоката, виїзд адвоката на місце ДТП, підготовка документів в поліцію, в суд, захист у кримінальному провадженні, справи про позбавлення водійських прав, стягнення шкоди, завданої при ДТП, оскарження штрафів за порушення ПДР та ін.

Телефонуйте 067 157-24-14, 099 538-60-47 або 093 602-83-47