Адміністративна відповідальність за відсутність страхового полісу

31
Жов
2017

Правила дорожнього руху серед низки вимог до водія, вимагають щоб водій мав при собі та на вимогу поліцейського пред’явив для перевірки (за загальним правилом) посвідчення водія, свідоцтво про реєстрацію транспортного та діючий поліс обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.

Фактично така ж вимога до водія прописана в Законі про дорожній рух, який передбачає, що водій зобов’язаний мати при собі та на вимогу поліцейського пред’являти для перевірки посвідчення водія, реєстраційний документ на транспортний засіб, а у випадках, передбачених законодавством, – страховий поліс.

За порушення цих вимог Кодекс України про адміністративні правопорушення передбачає відповідальність у виді штрафу у розмірі 425 грн. У випадку, якщо водій відмовляється пред’явити поліс обов’язкового страхування, працівники поліції виносять постанову в справі про адміністративне правопорушення і притягають до відповідальності водія.

Та чи завжди такі дії співробітника поліції є правильними і законними?

Ще раз звернемося до закону про дорожній рух. Стаття 16 цього нормативного акту серед обов’язків водія передбачає обов’язок водія у встановлених законом випадках надати співробітнику патрульної поліції для перевірки страховий поліс (сертифікат) про укладення договору обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.

Інший закон, про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, встановлює конкретні випадки, про які йдеться у попередньому законі. Зокрема встановлено, що контроль за наявністю договорів ОСЦПВ здійснюється поліцейськими у двох випадках: 1) при складанні протоколу про адміністративне правопорушення і 2) коли поліцейський оформляє матеріали ДТП, в якому водій є учасником.

Це означає, що доки поліцейський не почне складати протокол про адміністративне правопорушення на водія за вчинення якогось правопорушення, у нього немає підстав вимагати від водія пред’явити поліс страхування.

Разом з цим, якщо водій став учасником ДТП, навіть якщо він є постраждалим, а не водієм, якого поліцейські попередньо визнають винним в аварії, він вимушений пред’явити поліцейському дійсний поліс ОСЦПВ. Якщо водій відмовиться це зробити, його притягатимуть до відповідальності за такі дії.

Однак попри те, що закон чітко визначає випадки, коли водій зобов’язаний надати для перевірки поліс страхування, часто поліцейські це не враховують і виносять постанови про накладення на водіїв штрафів за відсутність полісів страхування без відповідних причин, які б дозволяли їм перевіряти наявність самих полісів.

Інколи доходить й до того, що ненадання документів, у т.ч. й полісів страхування, поліцейські розцінюють такі дії як злісна непокора вимогам поліцейського. При цьому мова вже йде про затримання водія. У такому випадку водію уже загрожуватиме відповідальність у виді не лише штрафу, але й виправні роботи та адміністративний арешт до 15 діб. До речі, саме про такі дії ми розповімо Вам у нашій наступній статті.

В цілому, на наше переконання, пред’явлення документів поліцейському не створює жодних незручностей для водія (виняток, коли вони відсутні у водія взагалі). Так, дії та рішення поліцейських в майбутньому ми можемо оскаржити (якщо дійсно були допущені порушення) і ми це зробимо максимально якісно і ефективно. Однак, задля уникнення конфліктів, збереженню ваших нервів та вашого часу, на нашу думку, краще документи пред’являти.

Зазначимо, що поліс ОСЦПВ повинен захистити водія не лише від штрафу за його відсутність, але й у випадку ДТП. Якщо Вам потрібний дійсно надійний страховий поліс, АвтоЮрист надасть такий. Дізнайтеся переваги автострахування від АвтоЮрист на лідера страхового ринку – страхової компанії AXA-Страхування.

Раніше АвтоЮрист повідомляв, чи буде кримінальна відповідальність за агресивне керування транспортним засобом.

Адвокат по ДТП
Оскарження штрафів ПДР
Стягнення шкоди

Консультація адвоката по ДТП, виїзд адвоката на місце ДТП, підготовка документів в поліцію, в суд, захист в судовому засіданні, справи про позбавлення водійських прав, стягнення шкоди, завданої в результаті ДТП, оскарження штрафів за порушення ПДР та ін.

Телефонуйте 067 157-24-14, 099 538-60-47 або 093 602-83-47