Набули чинності законодавчі зміни щодо автоцивілки

5
Лис
2012

Вчора набрав чинності закон щодо обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників авто, яким, зокрема, визначено статус договору страхування у разі зміни власника автомобіля.

Законом № 5090-VI про внесення змін до деяких законів України щодо обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, зокрема, встановлено, що

– у разі зміни власника забезпеченого транспортного засобу договір страхування зберігає чинність до закінчення строку його дії.

– у разі відчуження забезпеченого транспортного засобу права та обов’язки страхувальника переходять до особи, яка прийняла такий транспортний засіб у свою власність.

– у разі смерті страхувальника – фізичної особи його права та обов’язки за договором страхування переходять до осіб, які одержали забезпечений транспортний засіб у спадщину.

Також запроваджено знижки залежно від строку укладання договору страхування та від кількості транспортних засобів, щодо яких страхувальником одночасно укладаються внутрішні договори страхування.

Окрім того, у законі вказується, що розмір базового страхового платежу, перелік, значення коригуючих коефіцієнтів та порядок їх застосування затверджуються Уповноваженим органом за поданням МТСБУ. Пропозиції МТСБУ щодо розміру базового страхового платежу та значень коригуючих коефіцієнтів підтверджуються актуарними розрахунками з урахуванням рівня збитковості даного виду страхування в цілому по галузі за останній розрахунковий період, який становить не менше року, та статистичних даних. Якщо Уповноважений орган протягом 60 календарних днів з дня внесення МТСБУ пропозиції не затвердив розмір базового страхового платежу, перелік, значення коригуючих коефіцієнтів та порядок їх застосування, діють попередні коригуючі коефіцієнти, порядок їх застосування та розмір базового страхового платежу.

http://zib.com.ua/